Sałatka z bobem
Opublikowano 26.06.2023Wiesz już, jak gotować bób i przyrządzić z niego danie obiadowe. Ale warzywo to doskonale sprawdzi się też jako przekąska w letni dzień. Masz ochotę na lekki i pożywny lunch lub kolację? Skosztuj sałatki z bobem, pomidorami, czarnymi oliwkami i jajkiem. Dowiedz się, jak krok po kroku ją przygotować.
Wrzuć oczyszczony bób do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź warzywa, opłucz zimną wodą i obierz ze skórki.
Ugotuj jajka na twardo. W tym celu wlej zimną wodę do małego naczynia, włóż do środka jajka i postaw na kuchence. Kiedy woda zacznie się gotować, poczekaj 8 minut, a po tym czasie wyciągnij jajka z garnka i włóż do zimnej wody.
Obierz jajka ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
Suszone pomidory i oliwki odsącz z zalewy, pokrój w piórka czerwoną cebulę i przetnij na pół umyte pomidory. Umyj, a następnie osusz sałatę i porwij ją na mniejsze kawałki.
Umieść sałatę, pomidory suszone i koktajlowe, cebulę, bób i oliwki w salaterce.
Polej danie oliwą i sokiem z cytryny. Wsyp szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Delikatnie wymieszaj całość.
Na wierzchu ułóż kawałki jajka na twardo.