Sałatka z domowym ajwarem i krewetkami
Opublikowano 30.04.2024Kolorowa sałatka bałkańska z tradycyjną pastą z papryki i bakłażana oraz grillowanymi krewetkami to sposób na wzbogacenie Twoje menu o nowe wyjątkowe smaki!
Ajwar to pikantna pasta z pieczonych warzyw – słodkiej papryki i kremowego bakłażana. Jest ona niezwykle popularnym dodatkiem do potraw w kuchni bałkańskiej. Może być doskonałym uzupełnieniem dla grillowanych mięs, ryb, owoców morza, kanapek, dań jednogarnkowych czy sałatki bałkańskiej. Przepis na ajwar jest dość prosty – przygotujesz go z kilku składników, takich jak bakłażan, papryka, oliwa z oliwek oraz aromatyczne przyprawy. Możesz zrobić go w większej ilości i zapasteryzować w słoikach.
Krewetki od Auchan nie wymagają obierania i są gotowe do wykorzystania w przepisie. Wystarczy, że zamarynujesz je wcześniej w przyprawach, a następnie ugrillujesz. W ten sposób uzyskasz wyjątkowe uzupełnienie sałatki bałkańskiej.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 200℃. Papryki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Bakłażana pokrój na mniejsze części. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem umieść cząstki warzyw i skrop je oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 30 minut – piecz do momentu, aż warzywa zaczną się mocno przypiekać.
Po tym czasie wyjmij warzywa z piekarnika. Obierz paprykę ze skórki. Wszystkie składniki na pastę umieść w malakserze. Miksuj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji – może być z kawałkami warzyw lub gładka.
Makaron ekologiczny żytni ugotuj w garnku według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie umyj owoc granatu i zetnij mu górę na prosto. Ponacinaj granat w miejscach, gdzie widoczny jest biały miąższ wzdłuż całego owocu, tak aby nie uszkodzić pestek. Z drugiej strony owocu wytnij stożek. Chwyć za wgłębienie i rozdziel ponacinane części. Z kawałków owocu pozbądź się białych błonek i delikatnie wyłóż pestki do naczynia. Jeżeli obawiasz się zachlapania powierzchni w kuchni, możesz zrobić to w misce z wodą. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i pokrój w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Zamarynowane krewetki grilluj przez 5 minut na elektrycznym grillu lub patelni grillowej. Do głębokiej miski wyłóż rukolę, ugotowany makaron, pestki granatu, piórka cebuli, pomidorki i grillowane krewetki. Porcje podawaj z 1-2 łyżkami pasty ajwar.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie śródziemnomorskiej.
Smacznego!