Sałatka z grillowanym bakłażanem
Opublikowano 09.03.2023Jeżeli szukasz doskonałej propozycji na kolację to właśnie ją znalazłeś. Chrupiący bakłażan, aksamitny ser feta, mix ulubionych sałat, a to wszystko w towarzystwie sosu winegret.
1. Grilluj bakłażan
Bakłażana pokrój na grube plastry i podsmaż na patelni grillowej. Przez 5 minut z każdej strony. Następnie skrop oliwą, posyp solą oraz oregano i grilluj przez kolejne 5 minut.
2. Przygotuj dressing
Oliwę oraz sok z cytryny wymieszaj. Może pomóc Ci w tym mały słoiczek.
3. Skomponuj danie
Do miski wrzuć garść ulubionych sałat, grillowanego bakłażana, pomidorki koktajlowe i ser feta. Całość posyp świeżymi ziołami i polej sosem winegret.
Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Bakłażan - 1 sztuka
Mix sałat - 2 sztuki
Sera feta - 80 g
Pomidorki koktajlowe - 20 sztuk
Oregano - 2 łyżeczki
Oliwa - 6 łyżek
Sok z cytryny - 4 łyżki
Miód - 2 łyżki
Sól - 2 szczypty
Pieprz - 2 szczypty