Przygotuj cebulę
Pokrój czerwoną cebulę na ćwiartki, a następnie na ósemki. Rozgrzej patelnię i wrzuć na
nią cebulę, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek. Smaż przez kilka minut.
Pokrój buraki
Pokrój pieczone buraki w ósemki. Dorzuć na patelnię, dodaj ocet balsamiczny i posyp
szczyptą cukru. Podsmaż wszystko chwilę.
Upraż słonecznik
Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni i zdejmij do wystudzenia.
Przygotuj figi
Figi pokrój na ćwiartki i skarmelizuj je na rozgrzanej patelni.
Podaj
Wyłóż buraki z cebulą na duży talerz. Dodaj podgrzane figi i garść rukoli. Posyp sałatkę
prażonym słonecznikiem przed podaniem.
Czas całkowity 15 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
3
Pieczone buraki - 4-5 sztuki
Cebula czerwona - 2 sztuki
Świeże figi - 2 sztuki
Oliwa z oliwek - 1-2 łyżki
Sól - szczypta
Czarny pieprz - szczypta
Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
Rukola - garść
Cukier - szczypta
Słonecznik - 2 łyżki