Sałatka z krewetkami
Opublikowano 17.05.2024Szukasz przepisu na wiosenną, kolorową przekąskę? Ta prosta sałatka z krewetkami z pewnością zaspokoi Twoje oczekiwania, ponieważ jest lekka i przepyszna. Kluczowym składnikiem są gotowane, obrane krewetki z ogonkiem. To dzięki nim sałatka jest tak sycąca.
Skorupiaki dostępne są w Auchan, dodatkowo ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, o czym za chwilę się przekonasz. Świetnie komponują się z makaronami, pieczywem czy jako składnik sałatki z krewetkami.
Te owoce morza są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dzięki wysokiej zawartości białka oraz składników odżywczych krewetki mogą zastępować tradycyjne mięso w diecie.
Krewetki gotowane obrane z ogonkiem od Auchan rozmróź. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i przekrój na pół. Awokado umyj pod bieżącą wodą, osusz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Mrożone mango w kawałkach rozmróź (możesz zrobić to wcześniej lub przelać owoce wrzątkiem).
Rozmrożone krewetki dokładnie oczyść i pozbądź się ogonków. Należy nacisnąć je palcami lub złamać w pół i ostrożnie ściągnąć z krewetki. Ząbki czosnku obierz oraz posiekaj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek oraz krewetki. Składniki smaż około 3–5 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz grillować krewetki, lepszym wyborem będą krewetki nieobrane, mięso po upieczeniu będzie delikatniejsze.
Wyciśnij sok z cytryny. Olej sezamowy wymieszaj dokładnie z sokiem cytrynowym, miodem oraz solą i pieprzem.
Sezam upraż na suchej patelni do zarumienienia. W głębokim talerzu ułóż mix sałat z rukolą, następnie dorzuć pomidorki, awokado oraz mango. Poukładaj na wierzchu usmażone krewetki, a na koniec posyp sezamem.
Sałatkę z krewetkami polej sosem bezpośrednio przed spożyciem.
Danie należy do dań kuchni tradycyjnej. Nie zawiera glutenu.
Smacznego!