Aplikacja
Sałatka z kurczakiem, melonem i granatem
 

Sałatka z kurczakiem, melonem i granatem

Opublikowano 12.07.2022

Lubisz sałatkę z kurczakiem, ale chciałbyś spróbować czegoś innego? Sprawdź przepis na sałatkę z kurczakiem, melonem i granatem. Poznaj nową odsłonę znanej sałatki.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj składniki i sos

Sałaty opłucz i osusz. Seler naciowy pokrój w plasterki, dopraw solą i pieprzem. Melona obierz i pokrój w kostkę, dodaj do selera, wymieszaj. Pestki dyni lekko zrumień na suchej patelni. Przygotuj winegret, mieszając składniki w miseczce.

2. Usmaż kurczaka

Piersi kurczaka dopraw delikatnie solą, pieprzem i wysmaruj oliwą. Zawiń w połówkę szynki parmeńskiej. Połóż na rozgrzanej patelni i smaż około 3 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i pokrój na 1,5 cm kawałki.

3. Skomponuj sałatkę

Sałatę wymieszaj z selerem i melonem oraz z połową winegretu, wyłóż do talerzy, posyp pestkami dyni i skrop resztą winegretu. Dodaj piersi kurczaka i posyp tartym parmezanem. Całość udekoruj pestkami granatu.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Mieszanka sałat: roszponki, rukoli, sałaty lodowej
Seler naciowy - 1 łodyga
Melon - około 1/4 sztuki
Pestki dyni - 3 łyżki
Pierś kurczaka - 4 polędwiczki
Oliwa extra vergine - 1 łyżeczka
Pestki granatu (opcjonalnie)
Szynka parmeńska lub serrano - 2 plasterki
Tarty parmezanu lub grana padano - 1 łyżka
Sos winegret:
Oliwa extra vergine - 2 łyżki
Sok z cytryny - 2 łyżki
Syrop klonowy - 2 łyżki
Pieprz
Sól