Aplikacja
Sałatka z pieczonej brukselki, z fetą i pomidorkami
 

Sałatka z pieczonej brukselki, z fetą i pomidorkami

Opublikowano 22.10.2023

Brukselka to warzywo, które należy do rodziny kapustowatych i wyglądem istotnie przypomina małe kapustki. Jest niezwykle popularne jesienią oraz zimą. Sałatka na jej bazie nie dla każdego brzmi przekonująco. Jeżeli Ty również nie przepadasz za brukselką i próbowałeś jej jedynie w gotowanej wersji – zdecydowanie powinieneś dać szansę tej wersji warzywa!

Upieczenie brukselki w połączeniu z chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym sosem sprawi, że zmienisz zdanie o brukselce. Taka forma podania powoduje, że warzywo nabiera przyjemnej struktury, wręcz idealnej do sałatek. Sałatka z brukselką jest smaczną, zdrową i sycącą propozycją lunchu lub lekkiego dania obiadowego. Dodatek fety Auchan nada sałatce przyjemnej kremowości. Słodkie pomidorki cherry Pewni Dobrego dodatkowo wzbogacą danie w między innymi witaminę C oraz beta-karoten, czyli cenne dla zdrowia antyoksydanty.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Upiecz brukselkę

Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra i dół z termoobiegiem. Brukselkę umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się zwiędłych liści z wierzchu. Następnie przekrój brukselki na pół. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego połówki warzywa. Orzechy pokrusz i posyp wierzch brukselki. W małej miseczce przygotuj sos: połącz oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę soli i paprykę wędzoną. Dokładnie wymieszaj. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i połącz z połówkami brukselki i orzechami. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W połowie czasu pieczenia brukselki przemieszaj ją łyżką. Pamiętaj, aby schłodzić brukselkę przed połączeniem wszystkich składników sałatki.

2. Ugotuj kuskus

Przygotuj rondelek. Odmierz kaszę i przesyp do naczynia. Dodaj suszoną natkę pietruszki i płatki czosnkowe. Następnie zalej kaszę dwiema szklankami wody. Dodaj połowę łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut od momentu wrzenia. Po ugotowaniu wylej kaszę na sitko i przelej ją zimną wodą.

3. Pokrój składniki

Pomidorki cherry Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół. Ser feta Auchan pokrój w kostkę.

4. Wymieszaj i podawaj na zimno

Przygotuj dużą miskę i po kolei dodaj: pokrojone pomidorki, kostki fety, kuskus, pieczoną brukselkę z orzechami i wymieszaj składniki ze sobą. Sałatka z brukselki i fety najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przygotuj ją odpowiednio wcześnie przed podaniem. W ten sposób sałatka z pieczonej brukselki nabierze smaku i aromatu.

Sałatka jest posiłkiem niezwykle sycącym dzięki dużej objętości. Może sprawdzić się jako posiłek do pudełka na wynos. Baza z kaszy zapewni energię na dłużej. Włącz do swojej diety różnorodne kasze, czyli bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i błonnik pokarmowy. Zapoznaj się z asortymentem kasz dostępnych w sklepie Auchan.

Sałatka z fetą i pomidorkami jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, fleksitariańskiej czy też na diecie śródziemnomorskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
 

Sałatka z pieczonej brukselki, z fetą i pomidorkami

Opublikowano 22.10.2023

Brukselka to warzywo, które należy do rodziny kapustowatych i wyglądem istotnie przypomina małe kapustki. Jest niezwykle popularne jesienią oraz zimą. Sałatka na jej bazie nie dla każdego brzmi przekonująco. Jeżeli Ty również nie przepadasz za brukselką i próbowałeś jej jedynie w gotowanej wersji – zdecydowanie powinieneś dać szansę tej wersji warzywa!

Upieczenie brukselki w połączeniu z chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym sosem sprawi, że zmienisz zdanie o brukselce. Taka forma podania powoduje, że warzywo nabiera przyjemnej struktury, wręcz idealnej do sałatek. Sałatka z brukselką jest smaczną, zdrową i sycącą propozycją lunchu lub lekkiego dania obiadowego. Dodatek fety Auchan nada sałatce przyjemnej kremowości. Słodkie pomidorki cherry Pewni Dobrego dodatkowo wzbogacą danie w między innymi witaminę C oraz beta-karoten, czyli cenne dla zdrowia antyoksydanty.

1. Upiecz brukselkę

Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra i dół z termoobiegiem. Brukselkę umyj pod bieżącą wodą i pozbądź się zwiędłych liści z wierzchu. Następnie przekrój brukselki na pół. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego połówki warzywa. Orzechy pokrusz i posyp wierzch brukselki. W małej miseczce przygotuj sos: połącz oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę soli i paprykę wędzoną. Dokładnie wymieszaj. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i połącz z połówkami brukselki i orzechami. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W połowie czasu pieczenia brukselki przemieszaj ją łyżką. Pamiętaj, aby schłodzić brukselkę przed połączeniem wszystkich składników sałatki.

2. Ugotuj kuskus

Przygotuj rondelek. Odmierz kaszę i przesyp do naczynia. Dodaj suszoną natkę pietruszki i płatki czosnkowe. Następnie zalej kaszę dwiema szklankami wody. Dodaj połowę łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut od momentu wrzenia. Po ugotowaniu wylej kaszę na sitko i przelej ją zimną wodą.

3. Pokrój składniki

Pomidorki cherry Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą, a następnie przekrój na pół. Ser feta Auchan pokrój w kostkę.

4. Wymieszaj i podawaj na zimno

Przygotuj dużą miskę i po kolei dodaj: pokrojone pomidorki, kostki fety, kuskus, pieczoną brukselkę z orzechami i wymieszaj składniki ze sobą. Sałatka z brukselki i fety najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przygotuj ją odpowiednio wcześnie przed podaniem. W ten sposób sałatka z pieczonej brukselki nabierze smaku i aromatu.

Sałatka jest posiłkiem niezwykle sycącym dzięki dużej objętości. Może sprawdzić się jako posiłek do pudełka na wynos. Baza z kaszy zapewni energię na dłużej. Włącz do swojej diety różnorodne kasze, czyli bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk i błonnik pokarmowy. Zapoznaj się z asortymentem kasz dostępnych w sklepie Auchan.

Sałatka z fetą i pomidorkami jest odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej, fleksitariańskiej czy też na diecie śródziemnomorskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
Składniki
200 g pomidorków cherry Pewni Dobrego
½ kostki sera fety Auchan
400 g brukselki
80 g kuskusu perłowego
60 g orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka suszonej natki pietruszki
½ łyżeczki płatków suszonego czosnku lub czosnku granulowanego
Składniki
4
200 g pomidorków cherry Pewni Dobrego
½ kostki sera fety Auchan
400 g brukselki
80 g kuskusu perłowego
60 g orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka suszonej natki pietruszki
½ łyżeczki płatków suszonego czosnku lub czosnku granulowanego