Na patelnię wrzucamy orzechy włoskie i prażymy przez chwilę na małym ogniu. Następnie przekładamy na deskę i drobno siekamy.
Z owocu odkrawamy dół, górę oraz boki – tak aby pozbyć się białych włókien. Następnie nacinamy pomarańcze przy ścięgnach i wyciągamy małe fileciki. Z pozostałych błonek wyciskamy sok.
Do miski dodajemy sok z pomarańczy i cytry oraz łyżkę musztardy i miodu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz startą, zmrożoną papryczkę chilli. Na koniec dolewamy oliwę i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy dressing.
Do głębokich talerzy wrzucamy mix sałat, fileciki z pomarańczy, posiekane orzechy oraz pestki granatu. Przed podaniem zalewamy dressingiem i dodajemy odrobinę startej papryczki chilli.
Pozostałą cytrynę kroimy w kostkę i zalewamy miodem. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Jeżeli będziemy chcieli wzmocnić naszą odporność wystarczy połączyć nasz eliksir z ciepłą wodą.
#przepisnazdrowie #zdrowasałatka #pomarańcze #pewnidobrego #owoce