Aplikacja
 

Sałatka z pomarańczami

Opublikowano 01/12/2022

Sałatki nie muszą być nudne. Wystarczy, że skorzystacie z odrobiny kreatywności oraz… resztek z lodówki! Jeżeli jednak poszukujecie tego idealnego przepisu, który łączy ze sobą słodki, kwaśny jak i ostry smak to dobrze trafiliście.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
1. Prażymy orzechy

Na patelnię wrzucamy orzechy włoskie i prażymy przez chwilę na małym ogniu. Następnie przekładamy na deskę i drobno siekamy.

2. Filetujemy pomarańcze

Z owocu odkrawamy dół, górę oraz boki – tak aby pozbyć się białych włókien. Następnie nacinamy pomarańcze przy ścięgnach i wyciągamy małe fileciki. Z pozostałych błonek wyciskamy sok.

3. Przygotowujemy dressing

Do miski dodajemy sok z pomarańczy i cytry oraz łyżkę musztardy i miodu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz startą, zmrożoną papryczkę chilli. Na koniec dolewamy oliwę i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy dressing.

4. Komponujemy danie

Do głębokich talerzy wrzucamy mix sałat, fileciki z pomarańczy, posiekane orzechy oraz pestki granatu. Przed podaniem zalewamy dressingiem i dodajemy odrobinę startej papryczki chilli.

Patent #zerowaste

Pozostałą cytrynę kroimy w kostkę i zalewamy miodem. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Jeżeli będziemy chcieli wzmocnić naszą odporność wystarczy połączyć nasz eliksir z ciepłą wodą.

#przepisnazdrowie #zdrowasałatka #pomarańcze #pewnidobrego #owoce

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
 

Sałatka z pomarańczami

Opublikowano 01/12/2022

Sałatki nie muszą być nudne. Wystarczy, że skorzystacie z odrobiny kreatywności oraz… resztek z lodówki! Jeżeli jednak poszukujecie tego idealnego przepisu, który łączy ze sobą słodki, kwaśny jak i ostry smak to dobrze trafiliście.

restaurantrestaurantrestaurant Łatwo
1. Prażymy orzechy

Na patelnię wrzucamy orzechy włoskie i prażymy przez chwilę na małym ogniu. Następnie przekładamy na deskę i drobno siekamy.

2. Filetujemy pomarańcze

Z owocu odkrawamy dół, górę oraz boki – tak aby pozbyć się białych włókien. Następnie nacinamy pomarańcze przy ścięgnach i wyciągamy małe fileciki. Z pozostałych błonek wyciskamy sok.

3. Przygotowujemy dressing

Do miski dodajemy sok z pomarańczy i cytry oraz łyżkę musztardy i miodu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz startą, zmrożoną papryczkę chilli. Na koniec dolewamy oliwę i przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy dressing.

4. Komponujemy danie

Do głębokich talerzy wrzucamy mix sałat, fileciki z pomarańczy, posiekane orzechy oraz pestki granatu. Przed podaniem zalewamy dressingiem i dodajemy odrobinę startej papryczki chilli.

Patent #zerowaste

Pozostałą cytrynę kroimy w kostkę i zalewamy miodem. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Jeżeli będziemy chcieli wzmocnić naszą odporność wystarczy połączyć nasz eliksir z ciepłą wodą.

#przepisnazdrowie #zdrowasałatka #pomarańcze #pewnidobrego #owoce

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 2
Pomarańcze – 2 sztuki
Mix sałat z rukolą – 1 opakowanie
Granat – 1 sztuka
Orzechy włoskie – 60 g
Papryczka chilli – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Sok z pomarańczy – 1 łyżka
Sól
Pieprz
Składniki
serves 2
Pomarańcze – 2 sztuki
Mix sałat z rukolą – 1 opakowanie
Granat – 1 sztuka
Orzechy włoskie – 60 g
Papryczka chilli – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżka
Sok z pomarańczy – 1 łyżka
Sól
Pieprz