Aplikacja
Baza przepisów
Sałatka z wędzonym pstrągiem
 

Sałatka z wędzonym pstrągiem

Opublikowano 02.11.2023

Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj ziemniaki

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.

Pokrój cebulę i rybę

W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.

Dodaj oliwki i ziemniaki

Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.

Dopraw danie

Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
250 g wędzonego pstrąga
500 g ziemniaków
1 średnia cebula
200 g zielonych oliwek
0,5 pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu