Sałatka z wędzonym pstrągiem
Opublikowano 02.11.2023Głównym składnikiem tego dania jest wędzony pstrąg, który dostarcza wyrazistego smaku ryby. Jego mięso doskonale kontrastuje z kremowymi ziemniakami, aromatyczną pietruszką i słonymi oliwkami. To idealna propozycja przystawki na świąteczny stół – wypróbuj ją już teraz!
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Nalej wodę do garnka, lekko posól i wrzuć ziemniaki. Nastaw kuchenkę na średnią moc palnika, od momentu zagotowania wody gotuj ziemniaki przez 20 minut, po tym czasie odcedź i ostudź.
W międzyczasie pstrąga pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w półplasterki. Przełóż je do miski.
Dodaj oliwki i przyprawy oraz przestudzone ziemniaki. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.