Aplikacja
Sernik dyniowy
 

Sernik dyniowy

Opublikowano 30.04.2023

Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Wszystkie produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj dynię

Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.

2. Wyłóż dynię na formę

Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.

3. Upiecz dynię do miękkości

Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.

4. Zmiksuj miąższ

Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.

5. Dodaj startą skórkę z pomarańczy

Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.

6. Dodaj mascarpone i twaróg

Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.

7. Dodaj pozostałe składniki

Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.

8. Wymieszaj całość

Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.

9. Zmiel ciastka na spód

Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.

10. Wyłóż masę i upiecz sernik

Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.

11. Wstaw sernik do lodówki

Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.

12. Zrób polewę i polej ciasto

Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.

Czas całkowity 150 min
Porcja 16
Przygotowanie 55 min
Gotowanie 95 min
Składniki
16
0,7 kg dyni,
500 g serka mascarpone marki Auchan,
ok. 350–400 g cukru,
140 g masła,
600 g (2,5 lub 3 opakowania) ciastek czekoladowych (najlepiej Oreo albo ich zamiennika),
2000 g twarogu,
drobno starta skórka z 2 pomarańczy,
6 dużych jaj,
2 budynie waniliowe,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 opakowania cukru wanilinowego,
6 łyżek naturalnego jogurtu,
10 dag białej czekolady (jeśli preferujesz ciemną czekoladę, możesz wykorzystać tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady).