Sernik dyniowy
Opublikowano 30.04.2023Na zakończenie smakowitego obiadu podaj pyszny, rozpływający się w ustach sernik dyniowy polany białą czekoladą i z ciastkami czekoladowymi w dolnej warstwie. Przysmak jest łatwy do wykonania. Produkty potrzebne do jego upieczenia znajdziesz w sklepie Auchan. Poza składnikami przyda Ci się tortownica o średnicy przynajmniej 26 cm, mikser, blender i malakser.
Zacznij od upieczenia dyni. Usuń z niej pestki i pokrój warzywo wraz ze skórką.
Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie rozłóż na niej kawałki dyni miękką częścią do góry.
Wstaw dynię na środkowy ruszt piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz potrawę przez ok. 35-40 minut, aż dynia zmięknie.
Po tym czasie wyciągnij ją, a po ostudzeniu usuń łyżeczką upieczony miąższ ze skórki. Zmiksuj go blenderem na gładkie purée.
Wrzuć do miski drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj całość.
Dodaj serek mascarpone i zmielony twaróg, a następnie całość wymieszaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, zwykły cukier i budyń (w formie proszku). Wbij jajka.
Wymieszaj całość mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Dokładnie zmiel w malakserze ciastka, dodaj do nich roztopione masło i jeszcze raz starannie zmiksuj. Tak uzyskaną masę wyłóż na boki i dno blachy.
Wyłóż masę serową na spód z ciastek i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu, z funkcją grzania góra/dół). Piecz całość przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika, wstępnie ostudź, a następnie włóż do lodówki celem dalszego schłodzenia.
Połam ciemną lub białą czekoladę na kostki i roztop. Dodaj jogurt. Uwaga – wlewaj go stopniowo, cały czas mieszając. Powstałą w ten sposób masą polej ciasto. Możesz też je udekorować, tworząc na nim wzorki. Zamiast polewy czekoladowej możesz wykorzystać też solony karmel, polewę kakaową lub lukier.