Aplikacja
Sernik na zimno z kiwi
 

Sernik na zimno z kiwi

Opublikowano 12.04.2024

Sernik na zimno z kiwi to połączenie kwaskowatego smaku owoców, słodkiej masy sernikowej z jogurtu greckiego Auchan oraz kruchego spodu maślanego z ciastek owsianych. Deser ten nie wymaga pieczenia. Możesz podać go zamiast lodów w ciepłe dni.

Kiwi to owoc o wyjątkowym słodkim i orzeźwiającym smaku. Posiada też wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Świeże owoce kiwi mają jednak jedną wadę – galaretki oraz żelatyna nie tężeją w ich towarzystwie ze względu na znajdujące się w nich enzymy rozkładające białko. To może być sporym utrudnieniem, jeśli chcesz przygotować ciasto z dodatkiem tego owocu.

Zatem jaki jest przepis na udany sernik na zimno z kiwi? Wystarczy, że zagotujesz owoce przed dodaniem ich do masy sernikowej lub galaretki – enzymy staną się nieaktywne, a Twój deser z kiwi uzyska pożądaną konsystencję.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj spód owsiany

Ciastka owsiane rozdrobnij na proszek w malakserze lub rozkrusz za pomocą dłoni w torebce foliowej. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, w celu uchronienia masy serowej przed posmakiem metalu. Jeżeli masz tortownicę z innego materiału, nie musisz używać papieru. Zmielone ciastka dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wyłóż równomiernie na dnie tortownicy i wstaw do lodówki.

2. Przygotuj jogurtową masę sernikową

Zagotuj wodę i odmierz 150 ml wrzątku do naczynia. Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Jogurt grecki połącz z cukrem pudrem. Następnie do naczynia z rozpuszczoną żelatyną dodaj 1 łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przełóż lekko schłodzoną żelatynę do masy sernikowej i zmiksuj całość na gładką masę. Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera i połącz z masą jogurtową za pomocą łyżki. Masę przełóż do tortownicy na schłodzony spód owsiany i wstaw do lodówki.

3. Stwórz mus galaretkowy z kiwi

Kiwi umyj i obierz ze skórki oraz wydrąż twarde końcówki. Owoce pokrój w kostkę i wyłóż na patelnię lub rondelek z grubszym dnem, a następnie podgrzewaj przez 5 minut – do zagotowania. Do miski dodaj galaretki o smaku kiwi i 350 ml wrzącej wody. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Dodaj do miski podduszone kiwi i zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie mus galaretkowy z kiwi wyłóż na wierzch sernika na zimno. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

4. Schłodź deser

Sernik z kiwi należy schładzać około 2–3 godzin w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Deser warto przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na zimno.

Deser jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 160 min
Porcja 15
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
Składniki
15
½ opakowania ciasteczek owsianych Auchan
½ kostki masła
3 szklanki (800 g) jogurtu greckiego Auchan
2 łyżki żelatyny
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 koszyk kiwi (1 kg owoców)
2 galaretki o smaku kiwi