Sernik na zimno z kiwi
Opublikowano 12.04.2024Sernik na zimno z kiwi to połączenie kwaskowatego smaku owoców, słodkiej masy sernikowej z jogurtu greckiego Auchan oraz kruchego spodu maślanego z ciastek owsianych. Deser ten nie wymaga pieczenia. Możesz podać go zamiast lodów w ciepłe dni.
Kiwi to owoc o wyjątkowym słodkim i orzeźwiającym smaku. Posiada też wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Świeże owoce kiwi mają jednak jedną wadę – galaretki oraz żelatyna nie tężeją w ich towarzystwie ze względu na znajdujące się w nich enzymy rozkładające białko. To może być sporym utrudnieniem, jeśli chcesz przygotować ciasto z dodatkiem tego owocu.
Zatem jaki jest przepis na udany sernik na zimno z kiwi? Wystarczy, że zagotujesz owoce przed dodaniem ich do masy sernikowej lub galaretki – enzymy staną się nieaktywne, a Twój deser z kiwi uzyska pożądaną konsystencję.
Ciastka owsiane rozdrobnij na proszek w malakserze lub rozkrusz za pomocą dłoni w torebce foliowej. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, w celu uchronienia masy serowej przed posmakiem metalu. Jeżeli masz tortownicę z innego materiału, nie musisz używać papieru. Zmielone ciastka dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wyłóż równomiernie na dnie tortownicy i wstaw do lodówki.
Zagotuj wodę i odmierz 150 ml wrzątku do naczynia. Żelatynę rozpuść we wrzątku i dokładnie wymieszaj. Jogurt grecki połącz z cukrem pudrem. Następnie do naczynia z rozpuszczoną żelatyną dodaj 1 łyżkę jogurtu i wymieszaj. Przełóż lekko schłodzoną żelatynę do masy sernikowej i zmiksuj całość na gładką masę. Śmietankę ubij na sztywno za pomocą miksera i połącz z masą jogurtową za pomocą łyżki. Masę przełóż do tortownicy na schłodzony spód owsiany i wstaw do lodówki.
Kiwi umyj i obierz ze skórki oraz wydrąż twarde końcówki. Owoce pokrój w kostkę i wyłóż na patelnię lub rondelek z grubszym dnem, a następnie podgrzewaj przez 5 minut – do zagotowania. Do miski dodaj galaretki o smaku kiwi i 350 ml wrzącej wody. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Dodaj do miski podduszone kiwi i zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie mus galaretkowy z kiwi wyłóż na wierzch sernika na zimno. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Sernik z kiwi należy schładzać około 2–3 godzin w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw. Deser warto przygotować dzień przed planowanym podaniem. Ciasto najlepiej smakuje na zimno.
Deser jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!