Aplikacja
Sernik na zimno z pistacjami i mascarpone
 

Sernik na zimno z pistacjami i mascarpone

Opublikowano 24.05.2024

Z czym najlepiej komponują się pistacje? Oczywiście z białą czekoladą! Ten sernik to połączenie kremowego mascarpone, chrupiących pistacji oraz białej czekolady. Koniecznie musisz go spróbować!

Spód sernika z pistacjami wykonany jest zaledwie z dwóch składników – herbatników czarnych Auchan oraz masła extra 82%. Jest kruchy i maślany, idealnie komponuje się z waniliowym sernikiem z nutą białej czekolady.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
Przygotuj spód ciasta

Herbatniki pokrusz w dłoniach i umieść w kielichu blendera. Masło roztop w rondelku. Uważaj, aby go nie przypalić. Roztopione masło nieco ostudź i dodaj do herbatników. Składniki zblenduj ze sobą do powstawania sypkiej, lecz mokrej masy. Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie rozłóż równomiernie ciasteczkową masę, dokładnie wyrównując i dociskając do foremki. Spód sernika schowaj do lodówki.

Skarmelizuj pistacje

Pistacje obierz z łupinek. Następnie posiekaj orzechy za pomocą ostrego noża. Przełóż je na patelnię i dodaj cukier waniliowy. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje i oblepi posiekane pistacje.

Wykonaj masę serową

Mascarpone, serek waniliowy oraz pudding waniliowy powinny być temperaturze pokojowej. Żelatynę w proszku zalej 100 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie białą czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej – w małym garnku zagotuj wodę (powinna delikatnie wrzeć), połóż na nim miskę z kostkami czekolady oraz odrobiną mleka (miska nie powinna dotykać wody). Zmniejsz moc palnika i rozpuść czekoladę, stale mieszając, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Do miski przełóż ser mascarpone, waniliowy serek homogenizowany, pudding proteinowy, cukier, sok z cytryny oraz roztopioną białą czekoladę. Składniki miksuj ze sobą przez około dwie minuty. Następnie zmniejsz moc miksera i dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przelej na przygotowany spód, wierzch posyp karmelizowanymi pistacjami. Ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Ozdób sernik

Maliny oraz truskawki dokładnie umyj i osusz. Owoce nałóż na środek gotowego sernika.

Sernik z pistacjami na zimno to doskonała propozycja na lekki deser. Z pewnością zadowoli tych mniejszych, jak i większych łasuchów.
Foremka ma średnicę 20 centymetrów.
Danie leży do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 180 min
Porcja 8
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
Składniki
8
Lista składników:
¾ opakowania herbatników czarnych
⅓ kostki masła extra 82% tłuszczu
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki mleka
1 opakowanie mascarpone (ok. 250 g)
1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 150 g)
1 opakowanie puddingu proteinowego waniliowego (ok. 200 g)
1 łyżka cukru
3 łyżki żelatyny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 opakowanie pistacji prażonych solonych
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 garść truskawek
1 garść malin