Sernik na zimno z pistacjami i mascarpone
Opublikowano 24.05.2024Z czym najlepiej komponują się pistacje? Oczywiście z białą czekoladą! Ten sernik to połączenie kremowego mascarpone, chrupiących pistacji oraz białej czekolady. Koniecznie musisz go spróbować!
Spód sernika z pistacjami wykonany jest zaledwie z dwóch składników – herbatników czarnych Auchan oraz masła extra 82%. Jest kruchy i maślany, idealnie komponuje się z waniliowym sernikiem z nutą białej czekolady.
Herbatniki pokrusz w dłoniach i umieść w kielichu blendera. Masło roztop w rondelku. Uważaj, aby go nie przypalić. Roztopione masło nieco ostudź i dodaj do herbatników. Składniki zblenduj ze sobą do powstawania sypkiej, lecz mokrej masy. Foremkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie rozłóż równomiernie ciasteczkową masę, dokładnie wyrównując i dociskając do foremki. Spód sernika schowaj do lodówki.
Pistacje obierz z łupinek. Następnie posiekaj orzechy za pomocą ostrego noża. Przełóż je na patelnię i dodaj cukier waniliowy. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje i oblepi posiekane pistacje.
Mascarpone, serek waniliowy oraz pudding waniliowy powinny być temperaturze pokojowej. Żelatynę w proszku zalej 100 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie białą czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej – w małym garnku zagotuj wodę (powinna delikatnie wrzeć), połóż na nim miskę z kostkami czekolady oraz odrobiną mleka (miska nie powinna dotykać wody). Zmniejsz moc palnika i rozpuść czekoladę, stale mieszając, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Do miski przełóż ser mascarpone, waniliowy serek homogenizowany, pudding proteinowy, cukier, sok z cytryny oraz roztopioną białą czekoladę. Składniki miksuj ze sobą przez około dwie minuty. Następnie zmniejsz moc miksera i dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przelej na przygotowany spód, wierzch posyp karmelizowanymi pistacjami. Ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny.