Sernik walentynkowy na zimno na chrupiącym spodzie
Opublikowano 09.02.2024Potrzebujesz pomysłu na prezent dla swojej drugiej połówki? Słodki deser w kształcie serca – sernik na walentynki, to propozycja idealna, aby zaskoczyć ukochaną osobę.
Sernik walentynkowy przygotujesz bez pieczenia. Do jego wykonania wystarczy kilka słodkich składników, takich jak krem do smarowania z orzechów laskowych i kakao Auchan, galaretka truskawkowa Auchan, świeże maliny i truskawki. Połączenie tych produktów to prawdziwy afrodyzjak!
Ciasto walentynkowe przygotujesz, wykorzystując w tym celu specjalne akcesoria z asortymentu Auchan na walentynki. Forma do pieczenia w kształcie serca nada sernikowi wyjątkowy wygląd. To uroczy sposób, na okazanie miłości drugiej osobie.
Do reklamówki lub woreczka strunowego włóż suchary. Za pomocą tłuczka do mięsa rozdrabniaj je do momentu, aż powstaną z nich 1 cm kawałki. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z kremem z orzechów laskowych i kakao. Na dno formy do pieczenia wyłóż powstałą masę i ugniataj do momentu pokrycia całości. Wyrównaj powierzchnię całej warstwy.
Maliny umieść w rondelku z cukrem, sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Gotuj do momentu, aż owoce puszczą sok. Do szklanki wlej 2 łyżki powstałego płynu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i porządnie wymieszaj. Tak powstałą mieszankę przelej do rondelka i gotuj z owocami do momentu, aż masa malinowa zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Śmietanę 18% ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego przy pomocy robota kuchennego lub blendera ręcznego ze specjalną końcówką do ubijania. Żelatynę rozpuść w 125 ml gorącej wody (½ szklanki) i pozostaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj twaróg sernikowy z ubitą śmietaną oraz żelatyną. Na warstwę z kremem orzechowym wyłóż masę malinową, a na nią z kolei – warstwę sernikową. Wstaw całość do lodówki na min. 1 godzinę (aż masa zastygnie).
Zawartość galaretek truskawkowych rozpuść w misce w 1 litrze gorącej wody. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Pozostaw do ostudzenia.
Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Pokrój je w ósemki lub plasterki – owoce posłużą do ozdabiania wierzchniej warstwy sernika. Gdy galaretka wystygnie i zacznie lekko tężeć, wyjmij ciasto z lodówki. Poukładaj na nim pokrojone truskawki. Możesz stworzyć z nich napis lub ozdobne kształty. Następnie za pomocą dużej łyżki powoli wylewaj galaretkę na wierzch. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Ciasto na walentynki podawaj na zimno. Kawałki na talerzu możesz ozdobić listkami świeżej mięty.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!