Aplikacja
Sernik walentynkowy na zimno na chrupiącym spodzie
 

Sernik walentynkowy na zimno na chrupiącym spodzie

Opublikowano 09.02.2024

Potrzebujesz pomysłu na prezent dla swojej drugiej połówki? Słodki deser w kształcie serca – sernik na walentynki, to propozycja idealna, aby zaskoczyć ukochaną osobę.

Sernik walentynkowy przygotujesz bez pieczenia. Do jego wykonania wystarczy kilka słodkich składników, takich jak krem do smarowania z orzechów laskowych i kakao Auchan, galaretka truskawkowa Auchan, świeże maliny i truskawki. Połączenie tych produktów to prawdziwy afrodyzjak!

Ciasto walentynkowe przygotujesz, wykorzystując w tym celu specjalne akcesoria z asortymentu Auchan na walentynki. Forma do pieczenia w kształcie serca nada sernikowi wyjątkowy wygląd. To uroczy sposób, na okazanie miłości drugiej osobie.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (3 głosów)
1. Przygotuj spód

Do reklamówki lub woreczka strunowego włóż suchary. Za pomocą tłuczka do mięsa rozdrabniaj je do momentu, aż powstaną z nich 1 cm kawałki. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z kremem z orzechów laskowych i kakao. Na dno formy do pieczenia wyłóż powstałą masę i ugniataj do momentu pokrycia całości. Wyrównaj powierzchnię całej warstwy.

2. Przygotuj warstwę malinową

Maliny umieść w rondelku z cukrem, sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody. Gotuj do momentu, aż owoce puszczą sok. Do szklanki wlej 2 łyżki powstałego płynu oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i porządnie wymieszaj. Tak powstałą mieszankę przelej do rondelka i gotuj z owocami do momentu, aż masa malinowa zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.

3. Przygotuj warstwę sernikową

Śmietanę 18% ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego przy pomocy robota kuchennego lub blendera ręcznego ze specjalną końcówką do ubijania. Żelatynę rozpuść w 125 ml gorącej wody (½ szklanki) i pozostaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj twaróg sernikowy z ubitą śmietaną oraz żelatyną. Na warstwę z kremem orzechowym wyłóż masę malinową, a na nią z kolei – warstwę sernikową. Wstaw całość do lodówki na min. 1 godzinę (aż masa zastygnie).

4. Przygotuj warstwę truskawkową

Zawartość galaretek truskawkowych rozpuść w misce w 1 litrze gorącej wody. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Pozostaw do ostudzenia.
Truskawki umyj i pozbądź się szypułek. Pokrój je w ósemki lub plasterki – owoce posłużą do ozdabiania wierzchniej warstwy sernika. Gdy galaretka wystygnie i zacznie lekko tężeć, wyjmij ciasto z lodówki. Poukładaj na nim pokrojone truskawki. Możesz stworzyć z nich napis lub ozdobne kształty. Następnie za pomocą dużej łyżki powoli wylewaj galaretkę na wierzch. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny do całkowitego stężenia.

5. Podaj deser

Ciasto na walentynki podawaj na zimno. Kawałki na talerzu możesz ozdobić listkami świeżej mięty.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 140 min
Porcja 14
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
14
1 opakowanie śmietany 18 % Pewni Dobrego
350 g twarogu sernikowego
2 łyżki żelatyny spożywczej Auchan
1 opakowanie cukru wanilinowego Auchan
200 g sucharków lub herbatników
½ słoika kremu do smarowania z orzechów laskowych i kakao Auchan
2 galaretki o smaku truskawkowym Auchan
1 opakowanie truskawek
1 opakowanie malin Auchan
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
Forma do pieczenia w kształcie serca