Sernik wiedeński
Opublikowano 25.02.2024Chcesz przyrządzić pyszne ciasto? Sprawdź zatem, jak zrobić sernik wiedeński krok po kroku!
Przedstawione składniki wystarczą do upieczenia ciasta o wadze ok. 2 kg, z którego uzyskasz przynajmniej kilkanaście porcji sernika. Czas przygotowania składników i ciasta zajmie Ci około 35 minut. Ile piec sernik wiedeński? Optymalny czas pieczenia wynosi 1 godz. 40 min. Łączny czas pracy to zatem 2 godz. 15 min.
Twaróg i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.
Roztop w mikrofalówce albo kąpieli wodnej kostkę masła. Odstaw ją do przestudzenia.
Kilkukrotnie zmiel w maszynce lub prasce twaróg, aby uzyskać gładką masę.
Wlej do masy twarogowej parę kropli aromatu waniliowego oraz roztopione masło. Dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę tortową.
Całość starannie wymieszaj mikserem na niskich obrotach albo ręcznie.
Aby przyrządzić krem, wbij jaja do miski i dodaj cukier. Ubijaj całość mikserem przez przynajmniej 5 minut, aż do chwili, gdy jajka zmienią się w puch. Użyj najwyższych obrotów.
Przenieś krem do naczynia z masą serową, jednocześnie ją mieszając. Nie wrzucaj go za jednym razem, tylko dodawaj w kilku częściach, aby dokładnie wymieszać całość.
Masa na sernik jest gotowa. Przenieść ją na blachę z bokami wysmarowanymi od środka margaryną lub masłem oraz dnem i bokami wyłożonymi papierem. Zwróć uwagę na to, aby papier na bokach wystawał z formy, dzięki czemu, gdy ciasto wyrośnie, „zatrzyma się” w niej.
Ułóż wypiek na środkowej półce w piekarniku i piecz w stałej temperaturze 150°C z funkcją góra/dół przez 100 minut. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek. Pamiętaj jednak, aby po upieczeniu ciasta nie otwierać piekarnika przez kolejną godzinę. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może skutkować opadnięciem wypieku na skutek różnicy temperatur.