Aplikacja
Sernik wiedeński
 

Sernik wiedeński

Opublikowano 25.02.2024

Chcesz przyrządzić pyszne ciasto? Sprawdź zatem, jak zrobić sernik wiedeński krok po kroku!

Przedstawione składniki wystarczą do upieczenia ciasta o wadze ok. 2 kg, z którego uzyskasz przynajmniej kilkanaście porcji sernika. Czas przygotowania składników i ciasta zajmie Ci około 35 minut. Ile piec sernik wiedeński? Optymalny czas pieczenia wynosi 1 godz. 40 min. Łączny czas pracy to zatem 2 godz. 15 min.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (9 głosów)
1. Wyjmij nabiał

Twaróg i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.

2. Roztop masło

Roztop w mikrofalówce albo kąpieli wodnej kostkę masła. Odstaw ją do przestudzenia.

3. Zmiel twaróg

Kilkukrotnie zmiel w maszynce lub prasce twaróg, aby uzyskać gładką masę.

4. Dodaj do twarogu resztę składników

Wlej do masy twarogowej parę kropli aromatu waniliowego oraz roztopione masło. Dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę tortową.

5. Wymieszaj całość

Całość starannie wymieszaj mikserem na niskich obrotach albo ręcznie.

6. Ubij jajka z cukrem

Aby przyrządzić krem, wbij jaja do miski i dodaj cukier. Ubijaj całość mikserem przez przynajmniej 5 minut, aż do chwili, gdy jajka zmienią się w puch. Użyj najwyższych obrotów.

7. Połącz masę serową z kremem

Przenieś krem do naczynia z masą serową, jednocześnie ją mieszając. Nie wrzucaj go za jednym razem, tylko dodawaj w kilku częściach, aby dokładnie wymieszać całość.

8. Przenieś masę na blachę

Masa na sernik jest gotowa. Przenieść ją na blachę z bokami wysmarowanymi od środka margaryną lub masłem oraz dnem i bokami wyłożonymi papierem. Zwróć uwagę na to, aby papier na bokach wystawał z formy, dzięki czemu, gdy ciasto wyrośnie, „zatrzyma się” w niej.

9. Upiecz sernik

Ułóż wypiek na środkowej półce w piekarniku i piecz w stałej temperaturze 150°C z funkcją góra/dół przez 100 minut. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek. Pamiętaj jednak, aby po upieczeniu ciasta nie otwierać piekarnika przez kolejną godzinę. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może skutkować opadnięciem wypieku na skutek różnicy temperatur.

Czas całkowity 135 min
Porcja 1
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 100 min
 

Sernik wiedeński

Opublikowano 25.02.2024

Chcesz przyrządzić pyszne ciasto? Sprawdź zatem, jak zrobić sernik wiedeński krok po kroku!

Przedstawione składniki wystarczą do upieczenia ciasta o wadze ok. 2 kg, z którego uzyskasz przynajmniej kilkanaście porcji sernika. Czas przygotowania składników i ciasta zajmie Ci około 35 minut. Ile piec sernik wiedeński? Optymalny czas pieczenia wynosi 1 godz. 40 min. Łączny czas pracy to zatem 2 godz. 15 min.

1. Wyjmij nabiał

Twaróg i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.

2. Roztop masło

Roztop w mikrofalówce albo kąpieli wodnej kostkę masła. Odstaw ją do przestudzenia.

3. Zmiel twaróg

Kilkukrotnie zmiel w maszynce lub prasce twaróg, aby uzyskać gładką masę.

4. Dodaj do twarogu resztę składników

Wlej do masy twarogowej parę kropli aromatu waniliowego oraz roztopione masło. Dodaj skrobię ziemniaczaną i mąkę tortową.

5. Wymieszaj całość

Całość starannie wymieszaj mikserem na niskich obrotach albo ręcznie.

6. Ubij jajka z cukrem

Aby przyrządzić krem, wbij jaja do miski i dodaj cukier. Ubijaj całość mikserem przez przynajmniej 5 minut, aż do chwili, gdy jajka zmienią się w puch. Użyj najwyższych obrotów.

7. Połącz masę serową z kremem

Przenieś krem do naczynia z masą serową, jednocześnie ją mieszając. Nie wrzucaj go za jednym razem, tylko dodawaj w kilku częściach, aby dokładnie wymieszać całość.

8. Przenieś masę na blachę

Masa na sernik jest gotowa. Przenieść ją na blachę z bokami wysmarowanymi od środka margaryną lub masłem oraz dnem i bokami wyłożonymi papierem. Zwróć uwagę na to, aby papier na bokach wystawał z formy, dzięki czemu, gdy ciasto wyrośnie, „zatrzyma się” w niej.

9. Upiecz sernik

Ułóż wypiek na środkowej półce w piekarniku i piecz w stałej temperaturze 150°C z funkcją góra/dół przez 100 minut. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek. Pamiętaj jednak, aby po upieczeniu ciasta nie otwierać piekarnika przez kolejną godzinę. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może skutkować opadnięciem wypieku na skutek różnicy temperatur.

Czas całkowity 135 min
Porcja
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 100 min
Składniki
1400 g tłustego twarogu,
11 dużych jajek,
280 g masła Auchan (ok. 1,5 kostki),
6 kropli ekstraktu waniliowego,
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki tortowej pszennej,
ok. 280 g cukru.
Składniki
1
1400 g tłustego twarogu,
11 dużych jajek,
280 g masła Auchan (ok. 1,5 kostki),
6 kropli ekstraktu waniliowego,
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki tortowej pszennej,
ok. 280 g cukru.