Aplikacja
Sernik z chałwą
 

Sernik z chałwą

Opublikowano 14.04.2022

Chcesz zaskoczyć domowników wyśmienitym sernikiem wielkanocnym? Poznaj przepis na sernik z chałwą! Taki deser na stole wielkanocnym to prawdziwa gratka dla absolutnie każdego łasucha. Sernik doskonałym deserem nie tylko od święta. Sekret jego smaku tkwi w składnikach doskonałej jakości. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego między innymi tłustego sera białego, powstającego według tradycyjnej receptury. Twaróg (ser biały tłusty), z którego wyjdzie wyśmienity ma prosty skład , nie znajdziecie w nim konserwantów. Jeśli dodamy do tego ekologiczne jajka i dodatek pełnej smaku chałwy, powstanie tradycyjny sernik w zupełnie nowej odsłonie.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy żółtka

Ubijamy żółtka wraz z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie przekładamy ją do osobnej miski.

2. Przygotowujemy masę serową

Do miski z masą z żółtek i cukru dodajemy kolejno: ser twarogowy(mielony co najmniej 3-krotnie),rozpuszczone masło, odrobinę skórki cytryny ziarenka z laski wanilii. Mieszamy do połączenia się składników, po czym dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę.

3. Przygotowujemy spód do ciasta

Do malaksera wrzucamy herbatniki miksujemy do momentu uzyskania sypkiej formy. Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy. Przygotowany spód wysypujemy tortownicy ugniatamy. Tortownicę chowamy do lodówki na około 15 minut w celu stężenia masy.

4. Ubijamy żółtka

Podczas kiedy spód do ciasta chłodzi się w lodówce ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy białka do wcześniej przygotowanej masy serowej.

5. Pieczemy ciasto

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy przez godzinę w 170°C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik czekamy do pełnego wystudzenia się ciasta.

6. Dekorujemy sernik

Upieczony sernik możemy udekorować wedle uznania – cukier puder, skórka z pomarańczy, lukier nawet jadalne kwiaty.

Patent #zerowaste

Do pozostałego twarogu możemy dodać odrobinę miodu i cytryny lub żółtka cytryny. Przygotowana masa świetnie spisze się jako nawilżająca maseczka na twarz.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
 

Sernik z chałwą

Opublikowano 14.04.2022

Chcesz zaskoczyć domowników wyśmienitym sernikiem wielkanocnym? Poznaj przepis na sernik z chałwą! Taki deser na stole wielkanocnym to prawdziwa gratka dla absolutnie każdego łasucha. Sernik doskonałym deserem nie tylko od święta. Sekret jego smaku tkwi w składnikach doskonałej jakości. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego między innymi tłustego sera białego, powstającego według tradycyjnej receptury. Twaróg (ser biały tłusty), z którego wyjdzie wyśmienity ma prosty skład , nie znajdziecie w nim konserwantów. Jeśli dodamy do tego ekologiczne jajka i dodatek pełnej smaku chałwy, powstanie tradycyjny sernik w zupełnie nowej odsłonie.

1. Przygotowujemy żółtka

Ubijamy żółtka wraz z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie przekładamy ją do osobnej miski.

2. Przygotowujemy masę serową

Do miski z masą z żółtek i cukru dodajemy kolejno: ser twarogowy(mielony co najmniej 3-krotnie),rozpuszczone masło, odrobinę skórki cytryny ziarenka z laski wanilii. Mieszamy do połączenia się składników, po czym dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę.

3. Przygotowujemy spód do ciasta

Do malaksera wrzucamy herbatniki miksujemy do momentu uzyskania sypkiej formy. Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy. Przygotowany spód wysypujemy tortownicy ugniatamy. Tortownicę chowamy do lodówki na około 15 minut w celu stężenia masy.

4. Ubijamy żółtka

Podczas kiedy spód do ciasta chłodzi się w lodówce ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy białka do wcześniej przygotowanej masy serowej.

5. Pieczemy ciasto

Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy przez godzinę w 170°C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik czekamy do pełnego wystudzenia się ciasta.

6. Dekorujemy sernik

Upieczony sernik możemy udekorować wedle uznania – cukier puder, skórka z pomarańczy, lukier nawet jadalne kwiaty.

Patent #zerowaste

Do pozostałego twarogu możemy dodać odrobinę miodu i cytryny lub żółtka cytryny. Przygotowana masa świetnie spisze się jako nawilżająca maseczka na twarz.

Czas całkowity 90 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
Składniki
Masa serowa:
Tłusty biały ser - 1 kg
Jaja - 8 sztuk
Cukier - 250 g
Rozpuszczone masło - 30 g
Mąka ziemniaczana - 30 g
Ziarenka z laski wanilii
Limonka - 1 sztuka
Chałwa - 300 g
Spód:
Herbatniki - 150 g
Miękkie masło - 60 g
Składniki
4
Masa serowa:
Tłusty biały ser - 1 kg
Jaja - 8 sztuk
Cukier - 250 g
Rozpuszczone masło - 30 g
Mąka ziemniaczana - 30 g
Ziarenka z laski wanilii
Limonka - 1 sztuka
Chałwa - 300 g
Spód:
Herbatniki - 150 g
Miękkie masło - 60 g