Sernik z chałwą
Opublikowano 14.04.2022Chcesz zaskoczyć domowników wyśmienitym sernikiem wielkanocnym? Poznaj przepis na sernik z chałwą! Taki deser na stole wielkanocnym to prawdziwa gratka dla absolutnie każdego łasucha. Sernik doskonałym deserem nie tylko od święta. Sekret jego smaku tkwi w składnikach doskonałej jakości. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego między innymi tłustego sera białego, powstającego według tradycyjnej receptury. Twaróg (ser biały tłusty), z którego wyjdzie wyśmienity ma prosty skład , nie znajdziecie w nim konserwantów. Jeśli dodamy do tego ekologiczne jajka i dodatek pełnej smaku chałwy, powstanie tradycyjny sernik w zupełnie nowej odsłonie.
Ubijamy żółtka wraz z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie przekładamy ją do osobnej miski.
Do miski z masą z żółtek i cukru dodajemy kolejno: ser twarogowy(mielony co najmniej 3-krotnie),rozpuszczone masło, odrobinę skórki cytryny ziarenka z laski wanilii. Mieszamy do połączenia się składników, po czym dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę.
Do malaksera wrzucamy herbatniki miksujemy do momentu uzyskania sypkiej formy. Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy. Przygotowany spód wysypujemy tortownicy ugniatamy. Tortownicę chowamy do lodówki na około 15 minut w celu stężenia masy.
Podczas kiedy spód do ciasta chłodzi się w lodówce ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy białka do wcześniej przygotowanej masy serowej.
Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy przez godzinę w 170°C. Po upieczeniu uchylamy piekarnik czekamy do pełnego wystudzenia się ciasta.
Upieczony sernik możemy udekorować wedle uznania – cukier puder, skórka z pomarańczy, lukier nawet jadalne kwiaty.
Do pozostałego twarogu możemy dodać odrobinę miodu i cytryny lub żółtka cytryny. Przygotowana masa świetnie spisze się jako nawilżająca maseczka na twarz.