Aplikacja
Sernik z orzechami włoskimi
 

Sernik z orzechami włoskimi

Opublikowano 22.10.2023

Jeśli szukasz idealnego deseru na zakończenie posiłku, mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Przedstawiamy Ci przepis na sernik z orzechami włoskimi, który zachwyci każdego łasucha. To połączenie puszystego sera i chrupiących orzechów sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać od tego ciasta. Spróbuj sam i zaskocz swoich gości tym wyśmienitym sernikiem.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj spód ciasta

Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki (możesz to zrobić w malakserze lub ręcznie – umieszczając ciastka w woreczku foliowym i krusząc je, np. wałkiem). Wsyp je do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj.

2. Umieść rozkruszone herbatniki w tortownicy

Powstałą masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy około 26 cm i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki na pół godziny.

3. Przygotuj masę serową

W dużej misce wymieszaj twaróg, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodawaj po jednym jajku, mieszając po dodaniu każdego pojedynczego składnika. Uzyskana masa powinna być gładka i jednolita.

4. Rozdrobnij orzechy i posyp ciasto

Posiekaj orzechy włoskie na drobne kawałki lub zmiel je w malakserze. Posyp nimi spód ciasta. Wylej masę serową na orzechy i wyrównaj powierzchnię.

5. Upiecz sernik i ostudź

Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Następnie ostudź go w lekko uchylonym piekarniku, a gdy będzie zimny, wstaw go do lodówki (na co najmniej 4 godziny).

6. Przygotuj polewę

Rozpuść czekoladę w garnku lub w mikrofalówce, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Polej czekoladą wierzch sernika i odstaw do stężenia. Gotowe!

Czas całkowity 120 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
6
750 g twarogu,
200 ml śmietany kremowej 30% lub 36%,
4 jajka marki Auchan,
150 g cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 opakowanie herbatników,
100 g masła,
150 g orzechów włoskich,
100 g czekolady deserowej,
2 łyżki oleju kokosowego.