Aplikacja
Shakshuka
 

Shakshuka – oryginalny przepis

Opublikowano 11.08.2023

Shakshuka to niezwykle odżywcze śniadanie. Składa się z sadzonych jajek, sosu pomidorowego i czerwonej papryki. Można do niej dodać niemal każde świeże warzywo, ponieważ nabiał i sos ze wszystkim świetnie smakują. To jednak jedzenie dobre na każdą porę dnia – danie można przygotować dla większej liczby osób lub podać podczas rodzinnego przyjęcia lub imprezy. W artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować tę popularną potrawę, jaką jest shakshuka. Przepis na nią znajduje się poniżej!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Pokrój warzywa

Pokrój wszystkie warzywa, tj. świeże pomidory, czerwoną paprykę i cebulę w niewielką kostkę, a świeży czosnek zetrzyj na tarce. Jeśli nie chcesz skórek z pomidorów, uprzednio sparz je we wrzątku, a następnie obierz.

2. Czas na patelnię

Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Na początku możesz ustawić kuchenkę na średnią moc. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Gdy produkty zmiękną, dodaj przyprawy: sól, pieprz i kumin.

3. Wymieszaj

Wszystko razem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pomidory

Do mieszanki dodaj krojone pomidory i wymieszaj. W tym momencie zmień moc kuchenki na mniejszą.

5. Gotuj

Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.

6. Dodaj jajka

Następnie na patelni przesuń składniki tak, aby zrobić, jak najwięcej wolnego miejsca. W puste przestrzenie wbij jajka. Przykryj patelnię/garnek i pozostaw na małym ogniu przez 5-7 minut.

7. Smacznego!

Po tym czasie shakshuka jest już gotowa! Możesz ją wykładać przy pomocy drewnianej szpatułki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Shakshuka – oryginalny przepis

Opublikowano 11.08.2023

Shakshuka to niezwykle odżywcze śniadanie. Składa się z sadzonych jajek, sosu pomidorowego i czerwonej papryki. Można do niej dodać niemal każde świeże warzywo, ponieważ nabiał i sos ze wszystkim świetnie smakują. To jednak jedzenie dobre na każdą porę dnia – danie można przygotować dla większej liczby osób lub podać podczas rodzinnego przyjęcia lub imprezy. W artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować tę popularną potrawę, jaką jest shakshuka. Przepis na nią znajduje się poniżej!

1. Pokrój warzywa

Pokrój wszystkie warzywa, tj. świeże pomidory, czerwoną paprykę i cebulę w niewielką kostkę, a świeży czosnek zetrzyj na tarce. Jeśli nie chcesz skórek z pomidorów, uprzednio sparz je we wrzątku, a następnie obierz.

2. Czas na patelnię

Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Na początku możesz ustawić kuchenkę na średnią moc. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Gdy produkty zmiękną, dodaj przyprawy: sól, pieprz i kumin.

3. Wymieszaj

Wszystko razem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj pomidory

Do mieszanki dodaj krojone pomidory i wymieszaj. W tym momencie zmień moc kuchenki na mniejszą.

5. Gotuj

Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.

6. Dodaj jajka

Następnie na patelni przesuń składniki tak, aby zrobić, jak najwięcej wolnego miejsca. W puste przestrzenie wbij jajka. Przykryj patelnię/garnek i pozostaw na małym ogniu przez 5-7 minut.

7. Smacznego!

Po tym czasie shakshuka jest już gotowa! Możesz ją wykładać przy pomocy drewnianej szpatułki.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
4 pomidory
1 cebula
2 papryki czerwone
2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka sproszkowanego
4 duże jajka
puszka krojonych pomidorów
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka kuminu
Składniki
4
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
1 cebula
2 papryki czerwone
2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka sproszkowanego
4 duże jajka
puszka krojonych pomidorów
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka kuminu