Shakshuka to niezwykle odżywcze śniadanie. Składa się z sadzonych jajek, sosu pomidorowego i czerwonej papryki. Można do niej dodać niemal każde świeże warzywo, ponieważ nabiał i sos ze wszystkim świetnie smakują. To jednak jedzenie dobre na każdą porę dnia – danie można przygotować dla większej liczby osób lub podać podczas rodzinnego przyjęcia lub imprezy. W artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować tę popularną potrawę, jaką jest shakshuka. Przepis na nią znajduje się poniżej!
Pokrój wszystkie warzywa, tj. świeże pomidory, czerwoną paprykę i cebulę w niewielką kostkę, a świeży czosnek zetrzyj na tarce. Jeśli nie chcesz skórek z pomidorów, uprzednio sparz je we wrzątku, a następnie obierz.
Rozgrzej olej lub oliwę na patelni. Na początku możesz ustawić kuchenkę na średnią moc. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż przez 3-4 minuty. Gdy produkty zmiękną, dodaj przyprawy: sól, pieprz i kumin.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Do mieszanki dodaj krojone pomidory i wymieszaj. W tym momencie zmień moc kuchenki na mniejszą.
Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut.
Następnie na patelni przesuń składniki tak, aby zrobić, jak najwięcej wolnego miejsca. W puste przestrzenie wbij jajka. Przykryj patelnię/garnek i pozostaw na małym ogniu przez 5-7 minut.
Po tym czasie shakshuka jest już gotowa! Możesz ją wykładać przy pomocy drewnianej szpatułki.