Aplikacja
 

Skorzonera w towarzystwie orzeszków ziemnych

Opublikowano 08/09/2022

Jeżeli zastanawiasz się czym jest ten drewniany korzeń na półce sklepowej, zapewne jest to skorzonera inaczej zwana wężymordem. Korzenie skorzonery zawierają mnóstwo cennych składników między innymi karoten, tłuszcze i białko. Bogate są również w witaminy z grupy A ,B, C, E i K. Jeżeli postanowisz przygotować ten przepis nie zapomnij zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne przy obieraniu warzywa.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj korzeń

Oczyszczony korzeń skorzonery obierz ze skórki małym, sztywnym nożykiem. Pamiętaj, aby podczas tego procesu zaopatrzyć się w rękawiczki, by nie poranić sobie dłoni. Po pozbyciu się skóry, niezwłocznie włóż warzywo do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

2. Ugotuj korzeń

Do garnka z osoloną wodą wrzuć skorzonerę i dosyp 1 łyżeczkę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

3. Skomponuj danie

Ugotowany korzeń polej przysmażoną na maśle bułką tartą i posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

#eksperymentywkuchni #skorzonera #warzywa

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
 

Skorzonera w towarzystwie orzeszków ziemnych

Opublikowano 08/09/2022

Jeżeli zastanawiasz się czym jest ten drewniany korzeń na półce sklepowej, zapewne jest to skorzonera inaczej zwana wężymordem. Korzenie skorzonery zawierają mnóstwo cennych składników między innymi karoten, tłuszcze i białko. Bogate są również w witaminy z grupy A ,B, C, E i K. Jeżeli postanowisz przygotować ten przepis nie zapomnij zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne przy obieraniu warzywa.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Przygotuj korzeń

Oczyszczony korzeń skorzonery obierz ze skórki małym, sztywnym nożykiem. Pamiętaj, aby podczas tego procesu zaopatrzyć się w rękawiczki, by nie poranić sobie dłoni. Po pozbyciu się skóry, niezwłocznie włóż warzywo do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

2. Ugotuj korzeń

Do garnka z osoloną wodą wrzuć skorzonerę i dosyp 1 łyżeczkę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

3. Skomponuj danie

Ugotowany korzeń polej przysmażoną na maśle bułką tartą i posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

#eksperymentywkuchni #skorzonera #warzywa

Total time
Czas całkowity 40 min
Serves
Porcja 2
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 2
Skorzonera - 1 kg
Masło - 4 łyżki
Bułka tarta - 2 łyżki
Orzeszki ziemne - garść
Sok z cytryny - 2 łyżki
Cukier - 1 łyżeczka
Sól himalajska - szczypta
Składniki
serves 2
Skorzonera - 1 kg
Masło - 4 łyżki
Bułka tarta - 2 łyżki
Orzeszki ziemne - garść
Sok z cytryny - 2 łyżki
Cukier - 1 łyżeczka
Sól himalajska - szczypta