Aplikacja
Skorzonera w towarzystwie orzeszków ziemnych
 

Skorzonera w towarzystwie orzeszków ziemnych

Opublikowano 09.08.2022

Jeżeli zastanawiasz się czym jest ten drewniany korzeń na półce sklepowej, zapewne jest to skorzonera inaczej zwana wężymordem. Korzenie skorzonery zawierają mnóstwo cennych składników między innymi karoten, tłuszcze i białko. Bogate są również w witaminy z grupy A ,B, C, E i K. Jeżeli postanowisz przygotować ten przepis nie zapomnij zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne przy obieraniu warzywa.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj korzeń

Oczyszczony korzeń skorzonery obierz ze skórki małym, sztywnym nożykiem. Pamiętaj, aby podczas tego procesu zaopatrzyć się w rękawiczki, by nie poranić sobie dłoni. Po pozbyciu się skóry, niezwłocznie włóż warzywo do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

2. Ugotuj korzeń

Do garnka z osoloną wodą wrzuć skorzonerę i dosyp 1 łyżeczkę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

3. Skomponuj danie

Ugotowany korzeń polej przysmażoną na maśle bułką tartą i posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

#eksperymentywkuchni #skorzonera #warzywa

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
2
Skorzonera - 1 kg
Masło - 4 łyżki
Bułka tarta - 2 łyżki
Orzeszki ziemne - garść
Sok z cytryny - 2 łyżki
Cukier - 1 łyżeczka
Sól himalajska - szczypta