Skorzonera w towarzystwie orzeszków ziemnych
Opublikowano 09.08.2022Jeżeli zastanawiasz się czym jest ten drewniany korzeń na półce sklepowej, zapewne jest to skorzonera inaczej zwana wężymordem. Korzenie skorzonery zawierają mnóstwo cennych składników między innymi karoten, tłuszcze i białko. Bogate są również w witaminy z grupy A ,B, C, E i K. Jeżeli postanowisz przygotować ten przepis nie zapomnij zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne przy obieraniu warzywa.
Oczyszczony korzeń skorzonery obierz ze skórki małym, sztywnym nożykiem. Pamiętaj, aby podczas tego procesu zaopatrzyć się w rękawiczki, by nie poranić sobie dłoni. Po pozbyciu się skóry, niezwłocznie włóż warzywo do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Do garnka z osoloną wodą wrzuć skorzonerę i dosyp 1 łyżeczkę cukru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Ugotowany korzeń polej przysmażoną na maśle bułką tartą i posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
#eksperymentywkuchni #skorzonera #warzywa