Aplikacja
Śledź pod pierzynką
 

Śledź pod pierzynką

Opublikowano 04.03.2022

Śledź pod pierzynką to jedno z dań, które często gości na stole wielkanocnym. Sercem tego dania jest oczywiście ryba, ale nie możemy pominąć gotowanych buraków, które nadają temu daniu doskonałego smaku.

1. Przygotowujemy filety

Filety śledziowe dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na około 60 minut. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.

2. Przygotowujemy resztę składników

Cebulę, ogórki, ugotowane ziemniaki oraz ugotowane buraki kroimy w drobną kostkę. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3. Komponujemy sałatkę

Na dno szklanego naczynia układamy kolejno warstwy – śledzie, majonez (2 łyżki), doprawiamy pieprzem, cebula, ogórki, ziemniaki i znów majonez (2 łyżki), pieprz, buraki, majonez (2 łyżki) pieprz oraz jajka. Całość wstawiamy do lodówki.

#śledziepodpierzynką #przepisnaśledzie #przepisywielkanocne

Czas całkowity 70 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
1
Majonez - 6 łyżek
Filety śledziowe
Cebula - 1 sztuka
Ogórki konserwowe - 4 sztuki
Ziemniaki - 2 sztuki
Burak - 1 sztuka
Jaja - 2 sztuki
Pieprz