Śledź pod pierzynką
Opublikowano 04.03.20221. Przygotowujemy filety
Filety śledziowe dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na około 60 minut. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
2. Przygotowujemy resztę składników
Cebulę, ogórki, ugotowane ziemniaki oraz ugotowane buraki kroimy w drobną kostkę. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3. Komponujemy sałatkę
Na dno szklanego naczynia układamy kolejno warstwy – śledzie, majonez (2 łyżki), doprawiamy pieprzem, cebula, ogórki, ziemniaki i znów majonez (2 łyżki), pieprz, buraki, majonez (2 łyżki) pieprz oraz jajka. Całość wstawiamy do lodówki.
#śledziepodpierzynką #przepisnaśledzie #przepisywielkanocne
Czas całkowity 70 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
1
Majonez - 6 łyżek
Filety śledziowe
Cebula - 1 sztuka
Ogórki konserwowe - 4 sztuki
Ziemniaki - 2 sztuki
Burak - 1 sztuka
Jaja - 2 sztuki
Pieprz