Aplikacja
Śledź tradycyjny
 

Śledź tradycyjny

Opublikowano 06.12.2022

Niezależnie od tego w jaki sposób przyrządzisz śledzia, zawsze masz pewność, że jego spożycie będzie niosło za sobą szereg wartości odżywczych. Pomimo tego, że ryba ta bogata jest w tłuszcze dostarcza małą liczbę kalorii. Co więcej, wszystkie zawarte w niej kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętaj, aby podczas wyboru ryby szukać tej z certyfikatem MSC. Oznacza to, że pochodzi ona ze zrównoważonego rybołówstwa.

1. Przygotowujemy śledzie

Płaty ryby moczymy w wodzie przez kilka godzin. W tym czasie należy co najmniej dwukrotnie wymienić wodę.

2. Przygotowujemy cebulę

Do pokrojonej w kostkę lub piórka cebuli dodajemy 3-4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny i opcjonalnie jej skórkę. Całość dokładnie mieszamy.

3. Komponujemy danie

Pokrojone w 3cm kawałki śledzie układamy w słoiczku naprzemiennie: śledź, cebulka, liście laurowe i ziele angielskie. Po rozłożeniu wszystkich składników cały słoiczek zalewamy olejem i pozostawiamy na około 24 godziny.

#śledźwsłoiku #przepisnaśledzie #przepisnaprzekąskę #pewnidobrego

Czas całkowity 1690 min
Porcja 3
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
3
Śledź - 6 płatów
Cebula - 3 sztuki
Sok z cytryny - 3 łyżki
Liście laurowe - 3 sztuki
Ziele angielskie - 5 ziaren
Cukier puder - 2 łyżeczki
Olej rzepakowy