Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym
Opublikowano 04.07.2023Mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Co powiesz na nasze Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Serem Pleśniowym? To nie tylko smaczne, ale i eleganckie przekąski, które z pewnością zaskoczą Twoich gości na najbliższej imprezie. Nie daj się zmylić ich wyrafinowanemu wyglądowi – są naprawdę łatwe do zrobienia!
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego, a następnie ułóż na nim drobno pokrojony ser camembert, zostawiając odrobinę wolnego miejsca wzdłuż jednego z dłuższych boków. Całość posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.
Zwiń ciasto w rulon tak, aby na końcu znalazł się bok, na którym nie ma nadzienia. W ten sposób ślimaczki lepiej będą się trzymać.
Ciasto posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pokrój je na 10 części.
Ułóż kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 200 stopniach, do momentu zarumienienia się ciasta.