Aplikacja
Słodkie trufle
 

Słodkie trufle

Opublikowano 21.04.2022

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie do końca masz czas to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ekspresowe trufle, obtoczone gorzkim kakao na bazie maślanych herbatników skradną serce wszystkim łasuchom.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotowujemy masę

Do miski wsyp pokruszone herbatniki, kakao, cukier puder. Dodaj masło w temperaturze pokojowej oraz dżem. Całość wymieszaj mikserem na jednolitą masę.

Przygotowujemy trufle

Małą łyżeczką nabieraj porcje masy i formuj z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je wedle uznania – posiekanymi migdałami, kakao lub kolorową posypką. Gotowe trufle włóż do małych, papierowych papilotek a następnie do lodówki.

Czas całkowity 15 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
3
ciemnego kakao – łyżka
herbatniki – 300 g
masło – 100 g
cukier puder – 100 g
dżem – 2 łyżki
kolorowa posypka – 2 łyżki
blanszowane migdały