Słodko-słony śledź na święta
Opublikowano 22.11.2023Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.
Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.
Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.
Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.