Aplikacja
Słodko-słony śledź na święta
 

Słodko-słony śledź na święta

Opublikowano 22.11.2023

Jakie śledzie na Wigilię możesz przygotować? Słodko-słona ryba z rodzynkami, śliwkami i chilli to danie, które łączy w sobie intensywny smak marynowanego śledzia z wyrazistymi nutami owocowej słodyczy suszonych bakalii. Lekkiej ostrości potrawie nadaje dodatek papryczki. Przystawkę podawaj wraz ze świeżym pieczywem.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj suszone owoce

Śliwki i rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź na sitku.

Pokrój cebulę i rybę

Cebulę pokrój w pióra, a filety w nieduże kawałki.

Zrób olejową zaprawę

Do szklanki wlej olej, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Układaj składniki

W słoiku ułóż naprzemiennie śledzie, cebulę i odsączone bakalie. Powtórz to kilkakrotnie, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Zalej całość olejem

Na koniec zalej wszystko olejem i zakręć szczelnie słoik. Umieść go w lodówce na kilka godzin (6), a najlepiej na całą noc. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Czas całkowity 380 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
3
2 paczki filetów śledziowych à la Matjas marki Auchan Collection 255 g
80 g rodzynek sułtańskich
150 g suszonych śliwek
1 duża cebula
1 szklanka oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka tymianku i pieprzu
0,5 łyżeczki chilli