Aplikacja
Smażony ryż na ostro z kimchi i jajkiem sadzonym
 

Smażony ryż na ostro z kimchi i jajkiem sadzonym

Opublikowano 09.02.2024

Ryż smażony z warzywami to świetny pomysł na wegetariański obiad. Pokochają go wielbiciele ostrych, azjatyckich smaków. Inspirację tego dania stanowi kuchnia chińska oraz koreańska. Kluczowym składnikiem dania jest czosnek, imbir, kapusta kimchi Dongwon, sos kimchi House of Asia oraz sos sojowy. Dzięki temu połączeniu potrawa zyskuje charakterystyczny, azjatycki aromat.

Bardzo ważnym elementem jest również sam ryż. Do dania idealnie sprawdzi się ryż basmati Lestello. Ten rodzaj posiada lekko orzechowy, wyrazisty aromat. Do tego zawiera mniej skrobi, dzięki czemu podczas gotowania trudniej go rozgotować. Nie rezygnuj również z dodatku mrożonego groszku Auchan, to on stanowi słodkie przełamanie smaków.

Łatwo
Średnia 3.1/5 (8 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ryż basmati Lestello opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli oraz ryż. Garnek przykryj pokrywką i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Ryż gotuj około 10 minut od zagotowania się wody – powinien wchłonąć cały płyn. Następnie wyłącz palnik i nie zdejmując pokrywki, odczekaj kolejne 10 minut. Ugotowany ryż ostudź – powinien być sypki i nierozgotowany.

2. Podsmaż czosnek, imbir oraz groszek

Czosnek i imbir przeciśnij przez praskę, zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Rozdrobnione warzywa podsmaż krótko na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Gdy czosnek i imbir się zarumienią, dodaj na patelnię mrożony groszek Auchan, zmniejsz ogień i smaż całość, aż groszek się rozmrozi.

3. Wymieszaj składniki na patelni

Kapustę kimchi Dongwon pokrój na mniejsze kawałki. Na patelnię z czosnkiem, imbirem i groszkiem dodaj wcześniej ugotowany ryż oraz kimchi. Całość wymieszaj i dopraw sosem sojowym Bali Kitchen, sosem Kimchi House of Asia oraz miodem. Całość podsmaż krótko na dużym ogniu.

4. Przygotuj jajko sadzone

Na drugiej patelni usmaż jajko sadzone. Postaraj się, aby żółtko pozostało płynne, w tym celu zmniejsz moc palnika i nie obracaj jajka na drugą stronę.

5. Udekoruj danie

Przyrządzony ryż przełóż na talerz. Nałóż kiełki fasoli Mung, a na nich umieść usmażone jajko sadzone. Ryż po chińsku z jajkiem podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz orzechami ziemnymi. Zjedz na gorąco, najlepiej pałeczkami – czyli tak, jak jada się tradycyjnie w Azji.

Smażony ryż na ostro z kimchi i jajkiem sadzonym to w rzeczywistości bardzo proste i szybkie danie. Dodatkowo jest ono w pełni wegetariańskie. Jeśli lubisz azjatyckie smaki, to danie na pewno trafi w Twój gust.

Przepis na smażony ryż na ostro sprawdzi się dla osób, będących na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 1
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1
pół szklanki ryżu basmati Lestello
1 ząbek czosnku
1 korzeń imbiru (1-2 cm)
1 łyżeczka oleju roślinnego
pół szklanki groszku mrożonego Auchan
2 łyżki kapusty kimchi Dongwon
łyżka kiełków fasoli Mung w zalewie
1 jajko Auchan
1 łyżeczka sosu sojowego Bali Kitchen
1 łyżeczka sosu Kimchi House of Asia
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Auchan
garść szczypiorku
1 łyżka orzechów ziemnych prażonych bez dodatku soli Auchan
szczypta soli