Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem
Opublikowano 02.11.2023Śmietankowa pasta z wędzonym łososiem to delikatne i aromatyczne danie o kremowej konsystencji. Przystawka przygotowywana jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, serka śmietankowego, świeżego szczypiorku, co idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej i chrupiącej bagietki.
Rozdrobnij łososia
Włóż do miski wędzonego łososia i dokładnie rozdrobnij go widelcem.
Stwórz kremową pastę
Posiekaj szczypiorek i dodaj do środka razem z jogurtem, serkiem i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie oraz przypraw do smaku
Wszystko przez chwilę wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Na tym etapie możesz dodatkowo przyprawić pastę według swojego uznania.
Odstaw pastę do lodówki
Gotową pastę przełóż do mniejszej miseczki i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podaj ją w towarzystwie podpieczonej półbagietki.
Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
250 g łososia wędzonego na gorąco
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
100 g puszystego serka śmietankowego marki Auchan
1 łyżka soku z cytryny
1 półbagietka
1 łyżeczka pieprzu
0,5 pęczka szczypiorku