Aplikacja
Smoothie bowl
 

Smoothie bowl

Opublikowano 09.02.2024

Smoothie bowl to nic innego jak gęste smoothie podane z dodatkową porcją owoców, granolą, orzechami czy pestkami. To świetny pomysł na odżywcze śniadanie pełne antyoksydantów i witamin. Dodając do posiłku lekki serek wiejski od Auchan, zapewnisz sobie dodatkową porcję białka, co pozytywnie wpłynie na indeks sytości posiłku. Ekstrakt z miąższu kokosa doda daniu aksamitności, a borówki i pestki granatu świetnie przełamią jego delikatny i słodki smak.
Jako baza smoothie bowla sprawdzą się mrożone owoce, takie jak mango. My jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na mrożone truskawki Auchan!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Zamroź banana

Dzień wcześniej należy zamrozić banana. W tym celu obierz go ze skórki, pokrój na kawałki, zapakuj w woreczki przystosowane do mrożenia i włóż do zamrażarki.

Do smoothie bowla wybierz dojrzałego banana. Poznasz to po ciemniejszych plamkach na skórce. Uważaj, żeby nie był zbity, ani spleśniały. Banany z ciemniejszą skórą charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym, a tym samym są o wiele słodsze, na czym zależy nam w tym przepisie.

2. Przygotuj dodatki do smoothie bowla

Borówki opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z granatu wydrąż pestki. Orzechy nerkowca posiekaj. Wiórki kokosowe możesz podprażyć na suchej patelni, to wydobędzie z nich jeszcze bardziej kokosowy, aromatyczny smak.

3. Zmiksuj składniki

W blenderze umieść zamrożonego banana oraz mrożone truskawki (nie rozmrażaj ich!). Możesz użyć blendera kielichowego lub ręcznego. Obydwa sprzęty powinny poradzić sobie z tym zadaniem. Do owoców dodaj lekki serek wiejski, ekstrakt z miąższu kokosa oraz słodzik. Wszystkie składniki zblenduj na gładki mus. Konsystencja powinna przypominać lody.

4. Podaj smoothie bowla

Smoothie przełóż do miski od razu po przygotowaniu. Dorzuć dodatki – pestki granatu, świeże borówki, granolę oraz wiórki kokosowe. Bowla podaj zaraz po przygotowaniu, nie powinien się rozmrozić. Aby zapobiec szybkiemu rozmrożeniu się lodów, w trakcie przygotowywania posiłku, schłodź miskę, do której przełożysz smoothie.

Dzięki wykorzystaniu mrożonych truskawek możesz przygotować smoothie bowl nawet jesienią czy zimą. Truskawki są również bardzo dobrym źródłem witaminy C, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Pamiętaj, że mrożone truskawki nie są mniej wartościowe, niż te świeże. Różnica między nimi jest znikoma!

Przepis na smoothie bowla jest odpowiedni dla osób będących na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 15 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
1
1 banan
½ opakowania mrożonych truskawek Auchan
1 opakowanie serka wiejskiego lekkiego Auchan
3 łyżki ekstraktu z miąższu kokosa Auchan
łyżeczka erytrytolu lub cukru
2 łyżki granoli
garść borówek
2 łyżki pestek granatu
łyżeczka wiórków kokosowych Auchan
łyżeczka orzechów nerkowca Auchan