Aplikacja
Sos beszamelowy
 

Sos beszamelowy

Opublikowano 05.05.2023

Przyrządzasz smakowite, włoskie danie? Każdy bardzo dobry przepis na lazanię musi uwzględniać sos beszamelowy. Zobacz zatem, jak go przyrządzić!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Podgrzej masło

Wrzuć masło do garnka i rozgrzej je.

2. Dodaj mąkę i mleko

Wsyp mąkę i zacznij powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Całość smaż przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej, jednorodnej konsystencji.

3. Gotuj całość

Zmniejsz ogień i gotuj potrawę przez około 5 minut.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj gałkę muszkatołową i szczyptę soli dla podkreślenia smaku. Gotowe – Twój sos jest już zrobiony!

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 2 min
Gotowanie 8 min
Składniki
1
0,8 l mleka,
4-5 łyżek mąki,
około 85-90 g masła,
szczypty gałki muszkatołowej.