Sos boloński
Opublikowano 05.05.2023Chcesz przyrządzić pyszne, włoskie danie? Jeśli myślisz o zrobieniu lasagne lub spaghetti koniecznie sprawdź, jak przygotować sos boloński.
W dużym garnku na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć posiekaną marchew i seler naciowy. Obsmaż całość.
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i zrumień go. Dokładnie wymieszaj składniki.
Podziel wieprzowinę i wołowinę na 3 porcje i zacznij je wkładać partiami do garnka. Włóż pierwszą część, obsmaż całość, nie przestając mieszać, aż do chwili, gdy mięso się zbrązowi. Następnie dodawaj kolejne porcje mięsa, powtarzając za każdym razem cały proces.
Dodaj wino i gotuj całość przez ok. 3–4 minuty na średnim ogniu.
W osobnym naczyniu wymieszaj bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj mieszankę do garnka z mięsem. Całość zagotuj.
Dodaj passatę pomidorową oraz szczyptę soli i pieprzu.
Danie w przykrytym naczyniu gotuj przez minimum 120 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.