Aplikacja
Sos boloński
 

Sos boloński

Opublikowano 05.05.2023

Chcesz przyrządzić pyszne, włoskie danie? Jeśli myślisz o zrobieniu lasagne lub spaghetti koniecznie sprawdź, jak przygotować sos boloński.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Usmaż warzywa

W dużym garnku na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć posiekaną marchew i seler naciowy. Obsmaż całość.

2. Dodaj boczek

Dodaj pokrojony w kostkę boczek i zrumień go. Dokładnie wymieszaj składniki.

3. Dodaj pozostałe mięso

Podziel wieprzowinę i wołowinę na 3 porcje i zacznij je wkładać partiami do garnka. Włóż pierwszą część, obsmaż całość, nie przestając mieszać, aż do chwili, gdy mięso się zbrązowi. Następnie dodawaj kolejne porcje mięsa, powtarzając za każdym razem cały proces.

4. Dodaj wino i gotuj

Dodaj wino i gotuj całość przez ok. 3–4 minuty na średnim ogniu.

5. Stwórz mieszankę z bulionu i koncentratu

W osobnym naczyniu wymieszaj bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj mieszankę do garnka z mięsem. Całość zagotuj.

6. Dodaj passatę i przyprawy

Dodaj passatę pomidorową oraz szczyptę soli i pieprzu.

7. Gotuj całość

Danie w przykrytym naczyniu gotuj przez minimum 120 minut na małym ogniu, regularnie mieszając.

Czas całkowity 140 min
Porcja 6
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
Składniki
6
1,5 dużej lub 2 małe marchewki,
3 selery naciowe (łodyżki),
1,5 dużej lub 2 małe cebule,
4-5 łyżek dobrej oliwy,
0,65 kg mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale możesz też zdecydować się na jeden konkretny rodzaj)
0,20 kg boczku (możesz zastosować gotowany lub wędzony boczek, w zależności od preferencji),
0,55 kg passaty pomidorowej,
375 ml bulionu,
5-6 łyżek koncentratu z pomidorów,
ok. 300 ml wina (czerwonego albo białego),
szczypta soli i pieprzu do smaku.