Aplikacja
Souvlaki z tzatziki i sałatką grecką
 

Souvlaki z tzatziki i sałatką grecką

Opublikowano 31.05.2024

Grecja to kraj z wyjątkowymi widokami i niezwykle smaczną kuchnią. Przenieś się na chwilę do ojczyzny Zeusa i odtwórz tradycyjne greckie danie u siebie w kuchni – wykonując souvlaki z tzatziki i sałatką grecką.

Souvlaki greckie to popularna mięsna potrawa grecka przyrządzana w formie szaszłyków na grillu. Sekretem aromatycznego smaku jest zamarynowanie piersi z kurczaka w ziołowej mieszance na bazie miodu i ziół.

Greckie souvlaki warto podawać z orzeźwiającym sosem tzatziki z jogurtu greckiego, ogórka i ziół. Tzatziki warto przygotować nieco wcześniej, by był mocno schłodzony przed podaniem. Dopełnieniem greckiego obiadu lub kolacji jest sałatka grecka z serem feta.

Zamarynuj mięso na souvlaki

Pierś z kurczaka oczyść z błon i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj składniki na marynatę: oliwę z oliwek, miód, skórkę z cytryny, przyprawy oraz 1 łyżeczkę wody. Kawałki kurczaka dokładnie połącz z marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej 60 minut, a najlepiej na kilka godzin, aby mięso uzyskało aromat przypraw.

Przygotuj tzatziki

Do miseczki zetrzyj zielonego ogórka na tarce o grubych oczkach i posyp go szczyptą soli. Koperek i miętę posiekaj drobno. Do drugiego naczynia wyłóż jogurt grecki, koperek, miętę, sok z cytryny, pieprz, sól oraz rozgniecione ząbki czosnku. Startego ogórka odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki.

Pokrój składniki na sałatkę grecką

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wsyp do miski. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i pokrój w piórka, pomidory w ćwiartki, a ogórka w plasterki. Oliwki czarne odsącz z zalewy i przekrój na pół. Wszystkie składniki wymieszaj w naczyniu. Na wierzch dodaj kawałek fety. Całość polej oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i oregano. Wymieszaj z sosem tuż przed podaniem.

Nabij souvlaki i grilluj

Na patyczki do szaszłyków ponabijaj kawałki zamarynowanego kurczaka. Grilluj na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej do momentu zarumienienia z obu stron. Souvlaki podawaj z porcją tzatziki oraz sałatki greckiej. Danie warto serwować także w towarzystwie greckich chlebków pita lub pieczonych ziemniaków.

Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej. Sałatka grecka i tzatziki są odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej i fleksitariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 130 min
Porcja 2
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 70 min
Składniki
2
1 opakowanie piersi z kurczaka Auchan (ok.600 g)
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki szałwii
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
Tzatziki:
1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 400 g)
1 pęczek koperku
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 ogórek
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
kilka listków świeżej mięty
Sałatka grecka:
2 pomidory malinowe
1 pomidor żółty
1 ogórek
¼ główki sałaty lodowej
½ czerwonej cebuli
½ opakowania fety (ok. 100 g)
4 łyżki oliwek czarnych
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek