1. Gotujemy makaron i smażymy boczek
Makaron gotujemy al dente.
Wędzony boczek kroimy w słupki lub kostkę. Następnie przysmażamy go na patelni do momentu aż będzie chrupiący.
2. Pora na jajka i ser
Do miski wbijamy dwa jajka oraz jedno żółtko i dodajemy starte pecorino/parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
Mieszkamy składniki
Gotowy makaron dodajemy na patelnię z przysmażonym już boczkiem i porządnie mieszamy. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy masę serowo-jajeczną i mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody z makaronu.
Dekorujemy danie
Gotową carbonarę dekorujemy startym serem oraz pieprzem.
#zerowaste Pozostały boczek oraz ser możesz wykorzystać do porannej jajecznicy.
Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
2
wędzony boczek – 200 g
pecorino – 100 g
jajka – 3 szt.
makaron spaghetti – 250 g
sól – 2 łyżeczki
parmezan (do posypania)