Aplikacja
Spaghetti a la carbonara
 

Spaghetti a la carbonara

Opublikowano 05.02.2024

Przepis na spaghetti a la carbonara pozwoli Ci cieszyć się włoską kuchnią w swoim domu. Sprawdź, jak przygotować to danie ze słonecznej Italii.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Gotujemy makaron i smażymy boczek

Makaron gotujemy al dente.

Wędzony boczek kroimy w słupki lub kostkę. Następnie przysmażamy go na patelni do momentu aż będzie chrupiący.

2. Pora na jajka i ser

Do miski wbijamy dwa jajka oraz jedno żółtko i dodajemy starte pecorino/parmezan. Całość dokładnie mieszamy.

Mieszkamy składniki

Gotowy makaron dodajemy na patelnię z przysmażonym już boczkiem i porządnie mieszamy. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy masę serowo-jajeczną i mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody z makaronu.

Dekorujemy danie

Gotową carbonarę dekorujemy startym serem oraz pieprzem.

#zerowaste Pozostały boczek oraz ser możesz wykorzystać do porannej jajecznicy.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
2
wędzony boczek – 200 g
pecorino – 100 g
jajka – 3 szt.
makaron spaghetti – 250 g
sól – 2 łyżeczki
parmezan (do posypania)