Spaghetti a la carbonara
Opublikowano 10/05/2022Przepis na spaghetti a la carbonara pozwoli Ci cieszyć się włoską kuchnią w swoim domu. Sprawdź, jak przygotować to danie ze słonecznej Italii.
Makaron gotujemy al dente.
Wędzony boczek kroimy w słupki lub kostkę. Następnie przysmażamy go na patelni do momentu aż będzie chrupiący.
Do miski wbijamy dwa jajka oraz jedno żółtko i dodajemy starte pecorino/parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron dodajemy na patelnię z przysmażonym już boczkiem i porządnie mieszamy. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy masę serowo-jajeczną i mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody z makaronu.
Gotową carbonarę dekorujemy startym serem oraz pieprzem.
#zerowaste Pozostały boczek oraz ser możesz wykorzystać do porannej jajecznicy.

Spaghetti a la carbonara
Opublikowano 10/05/2022Przepis na spaghetti a la carbonara pozwoli Ci cieszyć się włoską kuchnią w swoim domu. Sprawdź, jak przygotować to danie ze słonecznej Italii.
Makaron gotujemy al dente.
Wędzony boczek kroimy w słupki lub kostkę. Następnie przysmażamy go na patelni do momentu aż będzie chrupiący.
Do miski wbijamy dwa jajka oraz jedno żółtko i dodajemy starte pecorino/parmezan. Całość dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron dodajemy na patelnię z przysmażonym już boczkiem i porządnie mieszamy. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy masę serowo-jajeczną i mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, możesz dodać 2 łyżki wody z makaronu.
Gotową carbonarę dekorujemy startym serem oraz pieprzem.
#zerowaste Pozostały boczek oraz ser możesz wykorzystać do porannej jajecznicy.