Aplikacja
Spaghetti Aglio Olio
 

Spaghetti Aglio Olio

Opublikowano 16.09.2022

Spaghetti Aglio Olio to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej. Jest idealne zarówno jako szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś prostego, ale wyjątkowego. To danie to połączenie prostoty z wyrazistą nutą. Wypróbuj nasz przepis na spaghetti Aglio Olio z aromatycznym czosnkiem i pikantną papryczką chili i odkryj prawdziwy smak Włoch w swojej kuchni!

1. Ugotuj makaron

Zagotuj wodę na makaron, gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania.

2. Pokrój składniki

Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę rozetnij, wyjmij z niej nasionka i drobno pokrój. Pietruszkę poszatkuj.

3. Podsmaż składniki

Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i papryczkę. Smaż przez minutę. Do oliwy dodaj przelany przez sito makaron i pietruszkę.

4. Podaj danie

Dokładnie wymieszaj składniki i rozłóż na talerze. Posyp utartym serem.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
4
Makaron spaghetti - 500 g
Czosnek - pół lub cała główka
Ostre papryczki - 1-2 sztuki
Posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
Oliwa z oliwek - 80-100 ml
Sól
Ser parmezan