Spaghetti Aglio Olio
Opublikowano 16.09.2022Spaghetti Aglio Olio to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej. Jest idealne zarówno jako szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś prostego, ale wyjątkowego. To danie to połączenie prostoty z wyrazistą nutą. Wypróbuj nasz przepis na spaghetti Aglio Olio z aromatycznym czosnkiem i pikantną papryczką chili i odkryj prawdziwy smak Włoch w swojej kuchni!
Zagotuj wodę na makaron, gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Papryczkę rozetnij, wyjmij z niej nasionka i drobno pokrój. Pietruszkę poszatkuj.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i papryczkę. Smaż przez minutę. Do oliwy dodaj przelany przez sito makaron i pietruszkę.
Dokładnie wymieszaj składniki i rozłóż na talerze. Posyp utartym serem.