Aplikacja
Spring rolls po tajsku z mango
 

Spring rolls po tajsku z mango

Opublikowano 02.02.2024

Spring rolls to popularna tajska i wietnamska przekąska „do ręki”. Spożywa się je na surowo oraz w wersji smażonej – pod nazwą sajgonek. Istnieje wiele różnych alternatyw wykonania farszu do spring rolls. Przepis na danie po tajsku z mango to połączenie słodkiego smaku mango, sosu teriyaki z chrupiącymi warzywami i kremowym awokado.

Do ich wykonania warto wykorzystać papier ryżowy. Z kolei makaron ryżowy Auchan sprawia, że przekąska jest bardziej sycąca.

Sekretem udanych spring rollsów jest odpowiednia technika ich zawijania. Nieumiejętnie zrobione rollsy będą rozpadać się przy nakładaniu. Sprawdź, jak prosto zrobić dobrze zrolowane spring rolls po tajsku z mango.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Podsmaż tofu z sosem

Spring rolls to popularna tajska i wietnamska przekąska „do ręki”. Spożywa się je na surowo oraz w wersji smażonej – pod nazwą sajgonek. Istnieje wiele różnych alternatyw wykonania farszu do spring rolls. Przepis na danie po tajsku z mango to połączenie słodkiego smaku mango, sosu teriyaki marki House of Asia z chrupiącymi warzywami i kremowym awokado.

Do ich wykonania warto wykorzystać papier ryżowy od Tao Tao. Z kolei makaron ryżowy Auchan sprawia, że przekąska jest bardziej sycąca.

Sekretem udanych spring rollsów jest odpowiednia technika ich zawijania. Nieumiejętnie zrobione rollsy będą rozpadać się przy nakładaniu. Sprawdź, jak prosto zrobić dobrze zrolowane spring rolls po tajsku z mango.

2. Ugotuj makaron ryżowy

Makaron ryżowy Auchan nie wymaga długiego przygotowania. Wystarczy, że zalejesz go wrzątkiem i odczekasz 5 minut. Następnie odlej wodę i przestudź.

3. Pokrój składniki

Wszystkie warzywa i owoce umyj pod bieżącą wodą. Obierz ze skóry awokado, mango, marchew. Pokrój je w cienkie paseczki. Kapustę czerwoną posiekaj na drobno.

4. Zawijaj spring rolls z mango

Na płaski talerz wlej ciepłą wodę. Weź listek papieru ryżowego Tao Tao i delikatnie zwilż, wsuwając go w wodę na talerzu. Nie mocz papieru zbyt długo, ponieważ stanie się zbyt miękki i klejący. Wystarczy po jednej sekundzie na każdą stronę. Papier ryżowy to bardzo delikatny wyrób – zwróć uwagę, żeby się nie kruszył i nie rozpadł.
Na środku papieru ryżowego ułóż po kilka pasków warzyw, mango, posiekanej kapusty, smażonego tofu i łyżkę makaronu. Uważaj na ilość nałożonego farszu – zbyt dużo składników spowoduje przy zwijaniu przerwanie struktury papieru.
Zacznij od złożenia boków papieru do środka, chwytając go od lewej i prawej strony. Dzięki temu podczas zwijania farsz będzie zabezpieczony z każdej strony i nie wysunie się bokiem. Następnie złap papier za dolną część (czyli tę najbliższą sobie) i złóż ją tak, by zakryć farsz. Roluj spring rollsa do góry, dokładnie dociskając farsz palcami. Powtarzaj tę czynność z każdym spring rollsem.

5. Podaj spring rollsy

Gotowe rollsy odkładaj na duży talerz w taki sposób, aby nie dotykały się ze sobą i nie sklejały się. Udekoruj je czarnym sezamem. Przystawkę podawaj z sosem teriyaki. Serwuj na zimno.

Przepis na spring rolls jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej.
Smacznego!

Czas całkowity 47 min
Porcja 6
Przygotowanie 37 min
Gotowanie 10 min
Składniki
6
2 garści makaronu ryżowego vermicelli Auchan
1 opakowanie papieru ryżowego Tao Tao
½ świeżego mango
⅓ awokado
½ tofu naturalnego Auchan
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego ciemnego Auchan
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika
½ sztuki marchewki
1 garść siekanej kapusty czerwonej
½ papryki żółtej
1 opakowanie makaronu ryżowego House of Asia
2 łyżki oliwy z oliwek
6 łyżek sosu teriyaki House of Asia
⅓ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka czarnego sezamu