Stek musztardowo-miodowy z lekką sałatką
Opublikowano 29.03.2024Chcesz przyrządzić idealnie wysmażone, aromatyczne mięso w swojej kuchni? To możliwe! Soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie, a do tego lekka warzywna sałatka – to idealny przepis na steka na rodzinny obiad czy kolację dla gości.
Dbając o detale, do przepisu na steka wybraliśmy mięso wołowe. Najlepiej nada się antrykot, który jest bogaty w tłuszcz marmurkowy, a dla tych, którzy preferują miękkie, delikatne mięso z małą ilością tłuszczu – polędwica. Dobrą opcją będzie również rostbef, który charakteryzuje się umiarkowaną zawartością tłuszczu i intensywnym smakiem.
Użycie marynaty przygotowanej z musztardy sarepskiej, miodu, oliwy z oliwek sprawia, że mięso staje się delikatne, kruche oraz niezwykle soczyste. Uzupełnieniem przepisu na steka wołowego będzie lekka sałatka ze świeżych pomidorów, rzodkiewek, ogórkaisałaty, która nie tylko wzbogaci danie o dodatkowe witaminy, ale będzie również pięknie prezentować się na talerzu!
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ze sobą miód Auchan, musztardę, oliwę z oliwek oraz rozdrobniony ząbek czosnku.
Patelnię (możesz wybrać patelnię grillową) mocno nagrzej. Następnie połóż steka i smaż od 1 minuty do 3 minut na każdą stronę, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Przygotowując mięso przez ok. 2 minuty, uzyskasz krwistego steka, 3 minuty – średnio wysmażonego, a 4-6 minut mocno wysmażonego.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidorki oraz rzodkiewki przekrój na pół, ogórka pokrój w półplasterki. Wymieszaj ze sobą mix sałat z roszponką Auchan oraz pozostałe warzywa. Surówkę skrop oliwą z oliwek oraz dodaj odrobinę jogurtu naturalnego typu greckiego.
Na soczystego wołowego steka nałóż świeże gałązki tymianku. Całość podaj z lekką surówką. Zjedz od razu po przygotowaniu.
Zastanawiasz się, czy wołowinę możesz wymienić na wieprzowinę lub drób? Oczywiście, jednak warto pamiętać, że stek nie będzie tak soczysty i kruchy.
Do podania warto zaserwować także sos musztardowy. Możesz kupić już gotowy lub przygotować go samodzielnie miksując żółto z olejem, a następnie dodając ulubioną musztardę.
Stek musztardowo-miodowy z lekką sałatką to danie kuchni tradycyjnej.