Aplikacja
Stek musztardowo-miodowy z lekką sałatką
 

Stek musztardowo-miodowy z lekką sałatką

Opublikowano 29.03.2024

Chcesz przyrządzić idealnie wysmażone, aromatyczne mięso w swojej kuchni? To możliwe! Soczyste mięso  w słodko-pikantnej marynacie, a do tego lekka warzywna sałatka – to idealny przepis na steka na rodzinny obiad czy kolację dla gości.

 

Dbając o detale, do przepisu na steka wybraliśmy mięso wołowe. Najlepiej nada się antrykot, który jest bogaty w tłuszcz marmurkowy, a dla tych, którzy preferują miękkie, delikatne mięso z małą ilością tłuszczu – polędwica. Dobrą opcją będzie również rostbef, który charakteryzuje się umiarkowaną zawartością tłuszczu i intensywnym smakiem.

 

Użycie marynaty przygotowanej z  musztardy sarepskiej, miodu, oliwy z oliwek sprawia, że mięso staje się delikatne, kruche oraz niezwykle soczyste. Uzupełnieniem przepisu na steka wołowego będzie lekka sałatka ze świeżych pomidorów, rzodkiewek, ogórkaisałaty, która nie tylko wzbogaci danie o dodatkowe witaminy, ale będzie również pięknie prezentować się na talerzu!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj marynatę

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ze sobą miód Auchan, musztardę, oliwę z oliwek oraz rozdrobniony ząbek czosnku.

2. Przyrządź mięso

Osusz ręcznikiem papierowym steka. Przypraw solą oraz pieprzem – najlepiej świeżo mielonym. Mięso nakłuj lekko za pomocą widelca. Tak przygotowanego steka obtocz we wcześniej przygotowanej marynacie i odłóż na minimum 30 minut do lodówki.

3. Usmaż steka

Patelnię (możesz wybrać patelnię grillową) mocno nagrzej. Następnie połóż steka i smaż od 1 minuty do 3 minut na każdą stronę, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Przygotowując mięso przez ok. 2 minuty, uzyskasz krwistego steka, 3 minuty – średnio wysmażonego, a 4-6 minut mocno wysmażonego.

4. Przygotuj sałatkę do steka

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidorki oraz rzodkiewki przekrój na pół, ogórka pokrój w półplasterki. Wymieszaj ze sobą mix sałat z roszponką Auchan oraz pozostałe warzywa. Surówkę skrop oliwą z oliwek oraz dodaj odrobinę jogurtu naturalnego typu greckiego

5. Podaj steka

Na soczystego wołowego steka nałóż świeże gałązki tymianku. Całość podaj z lekką surówką. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Zastanawiasz się, czy wołowinę możesz wymienić na wieprzowinę lub drób? Oczywiście, jednak warto pamiętać, że stek nie będzie tak soczysty i kruchy.

Do podania warto zaserwować także sos musztardowy. Możesz kupić już gotowy lub przygotować go samodzielnie miksując żółto z olejem, a następnie dodając ulubioną musztardę.

Stek musztardowo-miodowy z lekką sałatką to danie kuchni tradycyjnej.

Czas całkowity 41 min
Porcja 1
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 6 min
Składniki
1
1 stek wołowy
1 łyżeczka musztardy sarepskiej Auchan
1 łyżka miodu Auchan
1 łyżka oliwy z oliwek ekstra virgin Auchan
1 ząbek czosnku
½ opakowania mixu sałat z roszponką Auchan
1 garść pomidorków koktajlowych
½ ogórka
pęczek rzodkiewek
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Auchan
świeży tymianek Auchan