Aplikacja
Stek wołowy z antrykotu
 

Stek wołowy z antrykotu

Opublikowano 09.11.2023

Jeśli lubisz czerwone mięso, to na pewno docenisz stek wołowy z antrykotu. To jeden z najbardziej popularnych i smacznych sposobów przygotowania wołowiny. Stek z antrykotu jest soczysty, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut na rozgrzanej patelni i kilka składników do doprawienia. Stek z antrykotu to idealna propozycja na obiad lub kolację dla miłośników mięsa!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj mięso

Wyjmij steki z lodówki na ok. 30 minut i osusz je papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem z obu stron.

2. Usmaż steki

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej olej. Gdy olej będzie gorący, połóż steki na patelni i smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą dobrze zarumienione.

3. Dodaj czosnek i rozmaryn

Dodaj na patelnię obrany i lekko rozgnieciony czosnek wraz z rozmarynem. Przełóż steki na talerz i przykryj folią aluminiową. Pozostaw je na ok. 5 minut, aby nabrały soczystości.

4. Podaj z ulubionymi dodatkami

Podawaj steki z ulubionymi dodatkami (np. frytkami) i polej tłuszczem z patelni. Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie -
Składniki
4
4 steki z antrykotu wołowego (po ok. 200 g każdy) marki Pewni Dobrego,
2 łyżki oleju roślinnego,
sól i pieprz do smaku,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki rozmarynu.