Aplikacja
Steki amerykańskie
 

Steki amerykańskie

Opublikowano 07.06.2023

Nasza propozycja to soczysty amerykański stek przygotowany w domowym zaciszu, który rozpływa się w ustach. Usmażony do perfekcji, ze wspaniałym aromatem i soczystym wnętrzem, ten klasyczny smak przywołuje na myśl amerykańskie grille i wieczory spędzone na tarasie. Ale co to byłby stek bez towarzystwa pysznych frytek? Nasz przepis na domowe frytki jest prosty i niezawodny. Przygotowane ze świeżych ziemniaków, złociste i chrupiące, staną się idealnym dodatkiem do tego wyśmienitego dania. Niezależnie od okazji, amerykański stek z domowymi frytkami z pewnością spełni Twoje kulinarne oczekiwania.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mięso

Rozgrzej mocno patelnię. Steki tuż przed smażeniem dopraw solą i pieprzem.

2. Usmaż mięso

Pędzelkiem posmaruj mięso oliwą i włóż na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony. W trakcie dodaj czosnek i rozmaryn. Pod koniec dodaj masło i podlewaj nim mięso. Zdejmij steka z patelni daj mu odpocząć.

3. Przygotuj ziemniaki

Ziemniaki pokrój na frytki. Zanurz w zimnej wodzie. Następnie wytrzyj.

4. Usmaż frytki

Smaż na rozgrzanym oleju. Wyjmij, gdy będą jeszcze blade. Ponownie rozgrzej olej i ponownie smaż.
Frytki podawaj ze stekiem.

Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 25 min
Gotowanie -
Składniki
1
Steki amerykańskie:
Stek z rostbefu Pewni Dobrego - 1 sztuka
Oliwa - 2 łyżki
Masło - 2 łyżki
Czosnek - 2 ząbki
Rozmaryn - 1 łodyżka
Czarny pieprz - szczypta
Sól - szczypta
Frytki:
Ziemniaki - 4 sztuki
Olej - 1 opakowanie