1. Przygotowanie kalafiora
Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.
2. Dodaj oliwę z oliwek
Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.
3. Czas na przyprawy!
Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.
4. Dodaj przyprawy do kalafiora
Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.
5. Pieczenie
Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.
Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
2 duże kalafiory,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki.