Aplikacja
steki z kalafiora w piekarniku
 

Steki z kalafiora w piekarniku

Opublikowano 29.06.2023

Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie kalafiora

Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.

2. Dodaj oliwę z oliwek

Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.

3. Czas na przyprawy!

Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.

4. Dodaj przyprawy do kalafiora

Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.

5. Pieczenie

Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
 

Steki z kalafiora w piekarniku

Opublikowano 29.06.2023

Nie masz czasu na smażenie steków kalafiora na patelni? Możesz przygotować je w piekarniku. Podpowiadamy, jak to zrobić. Oto prosty przepis.

1. Przygotowanie kalafiora

Umyj i osusz kalafiora, a następnie odetnij liście boczne i wystający poza różyczki głąb. Warzywo przetnij na cztery grube plastry przypominające kształtem steki.

2. Dodaj oliwę z oliwek

Surowe plastry kalafiora posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z miodem.

3. Czas na przyprawy!

Połącz ze sobą wszystkie przyprawy.

4. Dodaj przyprawy do kalafiora

Steki z kalafiora umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp przyprawami.

5. Pieczenie

Warzywa włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z opcją góra-dół. Piecz przez około 30 minut aż do zrumienienia.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2 duże kalafiory,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki.
Składniki
4
2 duże kalafiory,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 płaska łyżka słodkiej papryki,
szczypta soli i pieprzu,
łyżka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki ostrej papryki.