Stir-fry z krewetkami
Opublikowano 01.02.2023Przygotowanie smacznej kolacji niekoniecznie oznacza mozolną pracę w kuchni. Chcesz się o tym przekonać? Sprawdź nasz przepis na stir fry z krewetkami.
1. Moczymy makaron
Makaron ryżowy moczymy kilkanaście minut w zimnej wodzie.
2. Marynujemy krewetki i przygotowujemy warzywa
Krewetki odsączamy z zalewy i marynujemy w pikantnej paście harissie. Kroimy warzywa. Na mocno rozgrzaną patelnią dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i wrzucamy szalotkę, następnie – jak temperatura trochę spadnie – czosnek i posiekany drobno imbir.
4. Doprawiamy
Całość posypujemy kolendrą, sezamem i doprawiamy sokiem z limonki.
Czas całkowity 35 min
Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Krewetki w zalewie Pewni Dobrego - 1 opakowanie
Makaron ryżowy - 100 g
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Imbir - 1 cm
Sos sojowy - do smaku
Olej sezamowy - do smaku
Brązowe pieczarki - 50 g
Groszek cukrowy - 50 g
Sezam - 1 łyżka
Kolendra świeża - 1 doniczka
Harissa - 1 łyżka
Limonka - 1 sztuka