Aplikacja
Stir-fry z krewetkami
 

Stir-fry z krewetkami

Opublikowano 01.02.2023

Przygotowanie smacznej kolacji niekoniecznie oznacza mozolną pracę w kuchni. Chcesz się o tym przekonać? Sprawdź nasz przepis na stir fry z krewetkami.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Moczymy makaron

Makaron ryżowy moczymy kilkanaście minut w zimnej wodzie.

2. Marynujemy krewetki i przygotowujemy warzywa

Krewetki odsączamy z zalewy i marynujemy w pikantnej paście harissie. Kroimy warzywa. Na mocno rozgrzaną patelnią dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i wrzucamy szalotkę, następnie – jak temperatura trochę spadnie – czosnek i posiekany drobno imbir.

3. Smażymy

Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i groszek cukrowy. Dodajemy zamarynowane krewetki. Smażymy kilka minut, dolewając trochę sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Dorzucamy makaron ryżowy i smażymy całość chwilę pod przykryciem.

4. Doprawiamy

Całość posypujemy kolendrą, sezamem i doprawiamy sokiem z limonki.

Czas całkowity 35 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Stir-fry z krewetkami

Opublikowano 01.02.2023

Przygotowanie smacznej kolacji niekoniecznie oznacza mozolną pracę w kuchni. Chcesz się o tym przekonać? Sprawdź nasz przepis na stir fry z krewetkami.

1. Moczymy makaron

Makaron ryżowy moczymy kilkanaście minut w zimnej wodzie.

2. Marynujemy krewetki i przygotowujemy warzywa

Krewetki odsączamy z zalewy i marynujemy w pikantnej paście harissie. Kroimy warzywa. Na mocno rozgrzaną patelnią dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i wrzucamy szalotkę, następnie – jak temperatura trochę spadnie – czosnek i posiekany drobno imbir.

3. Smażymy

Podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i groszek cukrowy. Dodajemy zamarynowane krewetki. Smażymy kilka minut, dolewając trochę sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Dorzucamy makaron ryżowy i smażymy całość chwilę pod przykryciem.

4. Doprawiamy

Całość posypujemy kolendrą, sezamem i doprawiamy sokiem z limonki.

Czas całkowity 35 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
Krewetki w zalewie Pewni Dobrego - 1 opakowanie
Makaron ryżowy - 100 g
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Imbir - 1 cm
Sos sojowy - do smaku
Olej sezamowy - do smaku
Brązowe pieczarki - 50 g
Groszek cukrowy - 50 g
Sezam - 1 łyżka
Kolendra świeża - 1 doniczka
Harissa - 1 łyżka
Limonka - 1 sztuka
Składniki
4
Krewetki w zalewie Pewni Dobrego - 1 opakowanie
Makaron ryżowy - 100 g
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Imbir - 1 cm
Sos sojowy - do smaku
Olej sezamowy - do smaku
Brązowe pieczarki - 50 g
Groszek cukrowy - 50 g
Sezam - 1 łyżka
Kolendra świeża - 1 doniczka
Harissa - 1 łyżka
Limonka - 1 sztuka