Surimi w cieście francuskim
Opublikowano 17.05.2024Surimi to inaczej paluszki krabowe. Do złudzenia przypominają one nogi tego skorupiaka, jednak produkowane są z rozdrobnionej lub zmielonej ryby. Często dodaje się do nich niewielką ilość ekstraktu z kraba, w celu nadania aromatu. Surimi pochodzą z Azji, a dokładniej z Japonii. Świetnie nadają się jako składnik sałatek, past kanapkowych czy kotletów. To również jeden z głównych składników wykorzystywanych do przygotowania sushi lub azjatyckich sajgonek.
Surimi w cieście francuskim to doskonała propozycja na niebanalną, ciekawą przekąskę. Ciasto francuskie podczas pieczenia staje się bardzo chrupiące, co idealnie współgra z delikatnym surimi. Przepis obejmuje też aromatyczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, który idealnie dopełnia całą przekąskę.
Kilka godzin wcześniej rozmroź paluszki krabowe. Surimi obierz z folii ochronnej. Ciasto francuskie delikatnie rozwiń i ułóż na płaskiej desce. Pokrój na 2-centymetrowe paski.
Surimi zawiń w ciasto francuskie, oblepiając nim cały paluszek krabowy. Delikatnie dociśnij palcami tak, aby ciasto przylegało do surimi. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Przygotowane paluszki krabowe posmaruj mlekiem wymieszanym z jajem za pomocą pędzelka. Wierzch posyp sezamem. Surimi piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do momentu, aż delikatnie się zarumienią.
Czosnek obierz i dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz szczypiorkiem. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodź w lodówce minimum 30 minut – to sprawi, że jogurt zyska w całości czosnkowy posmak.
Gotowe surimi w cieście francuskim podaj z dipem czosnkowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!