Aplikacja
Surimi w cieście francuskim
 

Surimi w cieście francuskim

Opublikowano 17.05.2024

Surimi to inaczej paluszki krabowe. Do złudzenia przypominają one nogi tego skorupiaka, jednak produkowane są z rozdrobnionej lub zmielonej ryby. Często dodaje się do nich niewielką ilość ekstraktu z kraba, w celu nadania aromatu. Surimi pochodzą z Azji, a dokładniej z Japonii. Świetnie nadają się jako składnik sałatek, past kanapkowych czy kotletów. To również jeden z głównych składników wykorzystywanych do przygotowania sushi lub azjatyckich sajgonek.

Surimi w cieście francuskim to doskonała propozycja na niebanalną, ciekawą przekąskę. Ciasto francuskie podczas pieczenia staje się bardzo chrupiące, co idealnie współgra z delikatnym surimi. Przepis obejmuje też aromatyczny sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, który idealnie dopełnia całą przekąskę.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Krok 1. Przygotuj składniki

Kilka godzin wcześniej rozmroź paluszki krabowe. Surimi obierz z folii ochronnej. Ciasto francuskie delikatnie rozwiń i ułóż na płaskiej desce. Pokrój na 2-centymetrowe paski.

Krok 2. Zawiń surimi w ciasto francuskie

Surimi zawiń w ciasto francuskie, oblepiając nim cały paluszek krabowy. Delikatnie dociśnij palcami tak, aby ciasto przylegało do surimi. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Przygotowane paluszki krabowe posmaruj mlekiem wymieszanym z jajem za pomocą pędzelka. Wierzch posyp sezamem. Surimi piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do momentu, aż delikatnie się zarumienią.

Krok 3. Wykonaj sos czosnkowy

Czosnek obierz i dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem oraz szczypiorkiem. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodź w lodówce minimum 30 minut – to sprawi, że jogurt zyska w całości czosnkowy posmak.

Krok 4. Podaj paluszki krabowe

Gotowe surimi w cieście francuskim podaj z dipem czosnkowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 12
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
12
1 opakowanie surimi
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko jaja Pewni Dobrego
2 łyżki mleka
1 łyżka sezamu
1 jogurt naturalny (400 g)
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
½ pęczka szczypiorku
szczypta soli
szczypta pieprzu