Sushi z wędzonym łososiem
Opublikowano 15.02.2024Sushi to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalne danie kuchni japońskiej. Wyróżnia się kilka rodzajów w zależności od m.in. składników czy formy zawijania. Najbardziej popularny i jednocześnie najmniejszy wariant to maki sushi, czyli rollsy zawijane w listkach nori alg morskich. Środek wypełnia się zazwyczaj warzywami oraz rybami. Jak zrobić sushi z łososiem w domu? Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie składniki i akcesoria. Domowe sushi nie jest wcale skomplikowane do przygotowania.
Łosoś do sushi zazwyczaj podawany jest w formie surowej lub wędzonej. Wersja wędzona polecana jest na pierwszy raz dla osób, które nigdy nie próbowały surowej ryby. Wykorzystaj łososia wędzonego na zimno oraz ciepło, dzięki czemu stworzysz dwa rodzaje rollsów. Nigiri sushi z łososiem wędzonym na zimno podawane jest w formie owalnej porcji z ryżu z cienką warstwą wasabi oraz plastrem surowej ryby, kalmara, krewetki czy ośmiornicy.
Z kolei do zawijania maki sushi z listkami nori potrzebujesz także maty bambusowej. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w pałeczki bambusowe do podania rolek sushi.
Ryż do sushi House of Asia opłucz w zimnej wodzie około 5 razy. Ryż będzie gotowy do obróbki termicznej w momencie, kiedy woda nie będzie mętna oraz ziarna staną się białe. Następnie włóż przepłukany ryż do garnka i dodaj wodę (na 1 szklankę ryżu dodaj 1 szklankę wody). Gotuj przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj zalewę – wymieszaj ocet ryżowy House of Asia, cukier oraz sól. Po ugotowaniu ryż dokładnie przemieszaj z zalewą i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odkryj i zostaw w chłodnym miejscu do wystygnięcia ziaren. Pamiętaj, że ryż powinien być zimny do zawijania go w liście nori.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew obierz ze skórki. Paprykę, marchewkę i ogórka pokrój w cienkie paski. Pędy bambusa i imbir marynowany House of Asia odsącz z zalewy. Część łososia wędzonego na zimno Auchan oraz całość łososia wędzonego na gorąco pokrój w paski.
Wyłóż matę bambusową na blat. Możesz owinąć ją folią spożywczą, aby nie ubrudziła się podczas zwijania sushi z łososiem wędzonym. Przygotuj miskę z zimną wodą do maczania w niej rąk. Na macie ułóż 1 listek nori Auchan. Zwilżonymi wodą dłońmi nałóż na nori ugotowany ryż. Zostaw na górze listka nori około 2–3 cm powierzchni niewyłożonej ryżem. Grubość warstwy z ryżu możesz dostosować do własnych preferencji. Całą powierzchnię możesz posmarować serkiem śmietankowym – wtedy otrzymasz wariant sushi o nazwie Philadelphia maki.
Na dole listka nori ułóż pasek z dodatkami – papryką, ogórkiem, pędami bambusa, imbirem, łososiem wędzonym na zimno lub gorąco. Nie nakładaj zbyt dużo składników – wtedy sushi będzie trudniejsze do zawinięcia. Złap za dolną krawędź nori z pomocą maty i zawiń tak, aby pasek ze składników znalazł się w środku rolki. Zawijaj, ugniatając rolkę palcami i matą. Następnie wyłóż rolkę sushi na deskę i pokrój ją na kawałki nożem, by uzyskać domowe sushi z łososiem – sushi maki. Powtarzaj do momentu zrobienia rolek z wszystkich listków nori.
Pozostały ryż możesz użyć do wykonania sushi nigiri. Uformuj niewielką, owalną porcję ryżu, a następnie nałóż na jej wierzch cienki plasterek łososia wędzonego na zimno. Posyp sezamem. Powtarzaj do momentu wykorzystania składników.
Sushi podawaj z ciemnym sosem sojowym oraz pastą chrzanową z wasabi Blue Dragon do maczania rolek.
Sushi z łososiem jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, śródziemnomorskiej oraz fleksitariańskiej.
Smacznego!