Aplikacja
Syrop Do Kawy Pumpkin Spice
 

Syrop z dyni do kawy

Opublikowano 02.10.2023

Stwórz z nami prosty dodatek do jesiennych napojów. Przygotowanie domowego syropu do kawy to przyjemne doświadczenie. Cała kuchnia wypełnia się korzennym aromatem, a sam płyn pachnie tak kusząco, że trudno się mu oprzeć. Zanim zniknie w tajemniczych okolicznościach, przejdź do następnego kroku – sprawdź, jak zrobić dyniowe latte!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj dynię

Obierz dynię i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do garnka wlej 140 ml wody. Dodaj mieszankę przypraw i wanilię.

Gotuj dynię

Doprowadź wodę z dynią do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez około 10 minut.

Dodaj mleko

Wlej do garnka mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.

Zmiksuj składniki

Za pomocą blendera zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop z dyni do kawy gotowy!

Wskazówka: Obraną dynię warto ugotować lub upiec wcześniej w całości i zrobić z niej purée. Możesz je później zamrozić i wykorzystywać do jesiennych przysmaków: ciast i zup. W ten sposób oszczędzisz nieco czasu.

Czas całkowity 20 min
Porcja 6
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
Składniki
6
100 g dyni Pewni Dobrego
½ szklanki mleka skondensowanego
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub laska wanilii
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej