Syrop z dyni do kawy
Opublikowano 02.10.2023Stwórz z nami prosty dodatek do jesiennych napojów. Przygotowanie domowego syropu do kawy to przyjemne doświadczenie. Cała kuchnia wypełnia się korzennym aromatem, a sam płyn pachnie tak kusząco, że trudno się mu oprzeć. Zanim zniknie w tajemniczych okolicznościach, przejdź do następnego kroku – sprawdź, jak zrobić dyniowe latte!
Obierz dynię i pokrój ją na mniejsze kawałki. Do garnka wlej 140 ml wody. Dodaj mieszankę przypraw i wanilię.
Doprowadź wodę z dynią do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś przez około 10 minut.
Wlej do garnka mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.
Za pomocą blendera zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Syrop z dyni do kawy gotowy!
Wskazówka: Obraną dynię warto ugotować lub upiec wcześniej w całości i zrobić z niej purée. Możesz je później zamrozić i wykorzystywać do jesiennych przysmaków: ciast i zup. W ten sposób oszczędzisz nieco czasu.