Szakszuka
Opublikowano 04.08.2021Szakszuka to po arabsku znaczy mieszanka. Idealnie sprawdzi się na leniwe śniadanie albo szybką kolację. Głównym składnikiem tego bałaganu są pomidory, dlatego tak ważne jest, aby podczas zakupów wybierać te najlepszej jakości. W przygotowaniu dzisiejszego przepisu kluczową rolę odgrywają pomidory malinowe Pewni Dobrego. Dobre i świeże warzywa to podstawa pysznej szakszuki. Dlatego sprawdź nasz przepis na szakszukę i przekonaj się, jak pyszne jest to danie.
Chorizo kroimy w cienkie plasterki i podgrzewamy na patelni do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodajemy cebulę, odrobinę soli i pieprzu, czosnek. Jak cebula zarumieni się dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość przyprawiamy. Patelnię przykrywamy i zostawiamy na wolnym ogniu na około 2–3 minuty.
Po wcześniej wspomnianym czasie w naszej bazie, za pomocą łyżki robimy dziurki i wbijamy jaja. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dorzucamy groszek, ser kozi lub ricotta oraz szpinak. Patelnię przykrywamy i czekamy do momentu aż białko z jaj zetnie się.
Szakszukę serwujemy na patelni. Opcjonalnie możemy dodać kawałki pokrojonej bagietki.
Patent #zerowaste
Pozostały szpinak wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy ulubione owoce i kawałek
awokado. Całość miksujemy w celu uzyskania aksamitnego oraz zdrowego napoju.