Aplikacja
Szarlotka z kruszonką
 

Szarlotka z kruszonką

Opublikowano 04.10.2023

Szarlotka z kruszonką często gości na polskich stołach. Niezależnie od tego, czy chcesz ją przygotować ze względu na święta, czy po prostu, żeby mieć słodkość na co dzień – zobacz poniższy przepis na szarlotkę. Powinien przypaść do gustu wszystkim smakoszom.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj jabłka

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plastry, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.

2. Zrób kruszonkę

Zrób kruszonkę z płatków migdałowych, mąki, masła i cukru – ucieraj w dłoniach. Potem przełóż do lodówki lub zamrażarki.

3. Ubij białka

W osobnej miseczce ubij białka, dodając po łyżce cukru – wyjdą z tego miękkie czubki.

4. Połącz składniki

W osobnej misce połącz suche składniki (czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia), dodaj zimne masło oraz pozostałe produkty (żółtko, śmietanę). Szybko wyrób ciasto. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na którym rozkładasz rozwałkowane ciasto. Następnie dodaj jabłka, ubite z cukrem białka i posyp kruszonką.

5. Upiecz

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem) i piecz ok. 60 minut.

6. Posyp cukrem pudrem

Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe.

Czas całkowity 110 min
Porcja 4
Przygotowanie 50 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ciasto:
mąka pszenna – 340 g
zimne masło – 180 g
cukier puder – 60 g
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
żółtko – 1 szt.
śmietana kwaśna – 2 łyżki
Nadzienie:
kilka dorodnych jabłek – 5–6 szt.
sok z cytryny – 1 szt.
cukier trzcinowy – 5 łyżek
cynamon – szczypta
Kruszonka:
mąka pszenna – 100 g
masło – 100 g
płatki migdałowe – 100 g
cukier – 100 g
Beza:
białko – 3 szt.
cukier – 100 g
Dodatki:
cukier puder – do posypania