Szarlotka z kruszonką
Opublikowano 04.10.2023Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na plastry, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem.
Zrób kruszonkę z płatków migdałowych, mąki, masła i cukru – ucieraj w dłoniach. Potem przełóż do lodówki lub zamrażarki.
W osobnej miseczce ubij białka, dodając po łyżce cukru – wyjdą z tego miękkie czubki.
W osobnej misce połącz suche składniki (czyli mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia), dodaj zimne masło oraz pozostałe produkty (żółtko, śmietanę). Szybko wyrób ciasto. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na którym rozkładasz rozwałkowane ciasto. Następnie dodaj jabłka, ubite z cukrem białka i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem) i piecz ok. 60 minut.
Na koniec posyp cukrem pudrem i gotowe.