Aplikacja
dania wege z grilla
 

Szaszłyki z cukinii, bakłażana, papryki i pieczarek

Opublikowano 15.05.2023

Szaszłyki z grilla to pyszne, klasyczne danie, które cieszy się popularnością w różnych odsłonach! Dowiedz się, jak przyrządzić wegetariańskie szaszłyki na grilla z samych warzyw!

1. Czas na pieczarki!

Obierz pieczarki i oddziel nóżki od kapeluszy.

2. Pozostałe warzywa

Pozostałe warzywa opłucz i pokrój w cząstki. Cebulę pokrój w krążki.

3. Nadziewanie!

Przygotuj patyczki do grilla i nadziewaj kawałki warzyw w różnej kolejności.

4. Pora na sos!

Przygotuj sos – wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki i posmaruj lub polej nim szaszłyki.

5. Grillowanie

Tak przygotowane szaszłyki piecz na grillu. Uważaj, by nie zbliżać ich za bardzo do żaru, bo z zewnątrz się przypalą, a w środku będą zimne.

Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1
cukinia - 1 sztuka
bakłażan - 1 sztuka
papryka - 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
pieczarki - 5 sztuk
cebula - 1 sztuka
Sos:
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
sól
pieprz
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
oregano