Szybka pizza z patelni z szynką dojrzewającą i rukolą
Opublikowano 05.11.2023Pizza z patelni to mniej kaloryczna i szybsza alternatywa dla klasycznej pizzy na cieście z mąki pszennej. Do jej przygotowania wykorzystasz tylko kilka składników. Dodatkowo nie potrzebujesz piekarnika, aby ją podpiec! Szybka pizza z patelni może być smaczną i prostą propozycją przystawki na imprezę lub ekspresowym posiłkiem na co dzień.
Placek tortilli pszenno-orkiszowej Auchan dostarcza jedynie około 165 kcal. Dodatkowo na wierzchu znajduje się dużo mniejsza ilość sera niż w tradycyjnej pizzy. Właśnie dlatego danie jest mniej kaloryczną alternatywą dla włoskiej potrawy. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej i dbasz o utrzymanie odpowiedniej podaży kilokalorii w ciągu dnia, to ten przepis sprawdzi się dla Ciebie idealnie.
Pizza z szynką dojrzewającą i rukolą to jeden z najbardziej popularnych smaków włoskiej pizzy. Możesz odtworzyć go za pomocą tego szybkiego przepisu.
Przygotuj rondelek oraz blender ręczny. Pomidory krojone Auchan przelej do garnka. Dodaj oliwę z oliwek, sól, zioła prowansalskie, cukier oraz pieprz. Zblenduj całość na gładką, jednolitą masę. Zagotuj sos i zostaw na małym ogniu. Gotuj przez około 10 minut, aby go zredukować. W tym czasie przejdź do kroku drugiego.
Przygotuj deskę i nóż do krojenia. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Mozzarellę pokrój w kostkę, a szynkę wieprzową dojrzewającą Pewni Dobrego – w paseczki.
Przygotuj patelnię do naleśników. Patelnia powinna mieć nieprzywierającą powierzchnię. Połóż na nią 1 placek tortilli orkiszowej Auchan. Nałóż 2 duże łyżki wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego i rozsmaruj go równomiernie po całym placku. Połóż na to kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, kilka kostek mozzarelli oraz paski szynki wieprzowej dojrzewającej Pewni Dobrego pokrojonej z 2 plastrów.
Przez pierwsze 2 minuty smaż pizzę na większej mocy, następnie zmniejsz o połowę, aby nie przypaliła się od spodu. Pizza na patelni potrzebuje około 5-7 minut, aby spód był chrupiący, a składniki się zarumieniły.
Następnie gorącą pizzę wyłóż na duży talerz. Posyp rukolą oraz 1 łyżką orzeszków pini. Użyj noża do pizzy, aby pokroić ją na mniejsze kawałki.
Danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Jeśli chcesz zabrać pizzę na wynos, wystarczy, że złożysz ją dwa razy na pół tak, aby powstał trójkąt. Złożony placek owiń folią aluminiową i zapakuj do pudełka na wynos. Lunch do pracy lub szkoły – gotowy!
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej oraz tradycyjnej.
Smacznego!