Aplikacja
Szybkie tapas – deska przekąsek
 

Szybkie tapas – deska przekąsek

Opublikowano 16.06.2021

Hiszpańskie tapas to niewielkie przekąski, które możemy podawać na ciepło albo na zimno.
Przygotowując szybkie tapas szczególną uwagę musicie zwrócić na składniki. Powinny być z najwyższej półki. My wybieramy dojrzewający przez 9 miesięcy ser Pewni Dobrego, ręcznie pielęgnowany i wysalany w 30-letniej solance.
W tym przepisie znajdziecie aż trzy przepisy – będzie się działo!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy miodowe serki

Długo dojrzewający ser kroimy na małe trójkąciki i odkładamy go na ozdobną
deskę lub talerz. Oblewamy ser miodem. Następnie prażymy przez kilka minut
orzeszki pinii i posypujemy nimi nasz miodowy ser.

2. Przygotowujemy kawałki sera z gęstym sosem

Długo dojrzewający ser kroimy na trójkąciki i odkładamy do miseczki. Następnie
do malaksera wrzucamy czosnek – miksujemy, dodajemy pietruszkę i miksujemy.
Na koniec dolewamy oliwę i sok z cytryny i miksujemy. Gotowy sos przelewamy
do miseczki, w której znajduje się nasz ser.

3. Przygotowujemy hiszpańskie grzanki

Bagietkę kroimy na 4 części i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C aby
nabrała złocistego koloru. W czasie oczekiwania na bagietkę ścieramy pomidora na
tarce, dodajemy sól i pieprz. Po wyciągnięciu bagietki z piekarnika nacinamy ją i
polewamy oliwą. Następnie nakładamy pomidory i szynkę serrano.

Patent #zerowaste

Pozostałą pietruszkę można zmiksować z masłem i czosnkiem. Tak przygotowaną masę
możemy zamrozić lub schować do lodówki. Ziołowe masło idealnie sprawdzi się do steków lub ryb.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ser długo dojrzewający - 2 opakowania
Miód - 1-2 łyżki
Orzeszki pinii - 100 g
Czosnek - 2 ząbki
Pietruszka - pęczek
Oliwa
Sok z cytryny
Bagietka - 1 sztuka
Pomidorki malinowe - 2 sztuki
Szynka Serrano - 8 plasterków
Sól
Pieprz