Szybkie tapas – deska przekąsek
Opublikowano 16.06.2021Hiszpańskie tapas to niewielkie przekąski, które możemy podawać na ciepło albo na zimno.
Przygotowując szybkie tapas szczególną uwagę musicie zwrócić na składniki. Powinny być z najwyższej półki. My wybieramy dojrzewający przez 9 miesięcy ser Pewni Dobrego, ręcznie pielęgnowany i wysalany w 30-letniej solance.
W tym przepisie znajdziecie aż trzy przepisy – będzie się działo!
Długo dojrzewający ser kroimy na małe trójkąciki i odkładamy go na ozdobną
deskę lub talerz. Oblewamy ser miodem. Następnie prażymy przez kilka minut
orzeszki pinii i posypujemy nimi nasz miodowy ser.
Długo dojrzewający ser kroimy na trójkąciki i odkładamy do miseczki. Następnie
do malaksera wrzucamy czosnek – miksujemy, dodajemy pietruszkę i miksujemy.
Na koniec dolewamy oliwę i sok z cytryny i miksujemy. Gotowy sos przelewamy
do miseczki, w której znajduje się nasz ser.
Bagietkę kroimy na 4 części i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C aby
nabrała złocistego koloru. W czasie oczekiwania na bagietkę ścieramy pomidora na
tarce, dodajemy sól i pieprz. Po wyciągnięciu bagietki z piekarnika nacinamy ją i
polewamy oliwą. Następnie nakładamy pomidory i szynkę serrano.
Pozostałą pietruszkę można zmiksować z masłem i czosnkiem. Tak przygotowaną masę
możemy zamrozić lub schować do lodówki. Ziołowe masło idealnie sprawdzi się do steków lub ryb.