Aplikacja
Tacos z farszem z mięsa wołowego z guacamole
 

Tacos z farszem z mięsa wołowego z guacamole

Opublikowano 29.01.2024

Zabierz swoich bliskich do Meksyku i wykonaj pyszną, a zarazem prostą przekąskę – tacos! To jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie bazuje na chrupkim placku kukurydzianym. Farsz przygotowywany jest różnorodnie, zarówno w wersji z mięsem, rybami, jak i wegetariańskiej lub wegańskiej. Spróbuj przepisu na mięsne tacos z wołowym farszem oraz chrupiącymi, świeżymi dodatkami!

Smażone placki kukurydziane Taco Antica Cantina i przyprawa do tacos pomogą odtworzyć smaki prosto z Meksyku. Pikanterii dodadzą papryczki jalapeno Sombrero. Sos guacamole to klasyka przysmaków kuchni meksykańskiej. Potrzebujesz tylko kilku składników – dojrzałe awokado, czosnek, sok z limonki i przyprawy, aby uzyskać kremowy sos idealny do posmarowania tacos.
Pamiętaj, aby wybrać odpowiednie awokado w sklepie. O dojrzałości świadczą dwie cechy – powinno być miękkie, a jego końcówka mieć lekko żółty kolor. Kolor jasnozielony przy końcówce owocu oznacza, że awokado musi trochę poleżeć i dojrzeć, zanim będzie odpowiednie do guacamole.

Łatwo
Średnia 3.7/5 (11 głosów)
1. Przygotuj warzywa

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Czerwoną cebulkę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę konserwową oraz fasolę czerwoną odlej z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą na sitku.

2. Usmaż mięso wołowe z przyprawą do tacos

Mięso wołowe wyjmij z opakowania i posiekaj je nożem. Na patelnię z grubszym dnem polaną olejem rzepakowym nałóż mięso wołowe wymieszane z przyprawą do tacos Antica Cantina. Smaż na wolnym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pilnuj, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie obsmażony.

3. Przygotuj guacamole

Awokado obierz ze skórki. Przekrój na pół i wyjmij pestkę. Kawałki awokado wrzuć do miseczki i rozdrobnij je widelcem. Następnie skrop je sokiem z limonki. Obierz ząbki czosnku, rozgnieć przez praskę i dodaj do awokado. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

4. Nadziewaj tacos

Weź pojedynczy placek kukurydziany tacos Antica Cantina. Połóż na dno liść sałaty. Następnie dodaj mniej więcej 2 łyżki farszu mięsnego i po 1 łyżce fasoli, kukurydzy, pomidorów, posiekanej papryki. Następnie dodaj 1 łyżeczkę papryczek jalapeno Sombrero. Uwaga – jeżeli nigdy ich nie próbowałeś, zacznij od jednego do dwóch plasterków. Nie każdy jest przyzwyczajony do ich ostrego smaku. Na sam koniec nałóż łyżeczkę guacamole.
Pamiętaj, aby wielkość nakładanych dodatków dostosować do swoich preferencji oraz wielkości placka.

5. Podaj danie

Całość posyp świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Jeżeli nie przepadasz za którymś z proponowanych składników, nie musisz uwzględniać go w swoich tacos.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 12
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
Składniki
12
Tacos:
500 g mięsa mielonego wołowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 cebula czerwona
½ puszki fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta lub zielona
3 pomidory
12 liści sałaty karbowanej lub masłowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 garść pietruszki lub kolendry
1 opakowanie chrupkich placków kukurydzianych Taco Antica Cantina
½ opakowania mieszanki przypraw do tacos Antina Cantina
½ słoika papryczki jalapeno Sombrero
Guacamole:
Sok z 1 limonki
1 awokado
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego