Tadżin z kurczakiem
Opublikowano 06.05.2022Nasza propozycja na dzisiejszy obiad to tadżin z soczystymi udkami z kurczaka. Kompozycja kolorowych przypraw z tego dania zabierze Was prosto w podróż do Maroka. Tradycyjne danie jest przygotowywane w niezliczonej liczbie wersji, w zależności od regionu i samej gospodyni, która zajmuje się przygotowaniem taginu. Kuchnia marokańska stanowi wyjątkową mieszankę aromatów, smaków i przypraw. Z zestawienia wpływów arabskich berberyjskich i europejskich powstają dania o wyjątkowych smakach. Poznajcie pomysł na udka z kurczaka Pewni Dobrego w arabskim stylu.
Do specjalnego naczynia wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, kumin, kolendrę, mielony imbir oraz masło klarowane. Jak nasza podstawa podgrzeje się dodajemy posiekane zioła oliwki. W momencie jak całość ładnie się zarumieni układamy kurczaka skórą do góry. Na koniec posypujemy odrobiną soli pieprzu, zalewamy wodą i zamykamy tadżin.
Garnek zalewamy wodą i uruchamiamy gaz. Do osobnej miski wsypujemy kuskus, zalewamy wodą z szafranem i mieszamy do uzyskania konsystencji przypominającej mokry piasek. Następnie kładziemy miskę na garnku z wodą i przykrywamy pokrywką. Jak kuskus wyschnie należy ponownie podlać go wodą (to działanie powtarzamy 3 razy).
Do małego garnka wrzucamy morele, cukier oraz laskę cynamonu. Zalewamy wodą gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
Na talerz wysypujemy kuskus, dodajemy kurczaka oraz gotowane z nim warzywa. Całość polewamy syropem z moreli, posypujemy resztą migdałów oraz świeżą miętą.
Sparzoną cytrynę nacinamy na 4, faszerujemy 1 lub 2 łyżkami soli. Wkładamy do słoika i odstawiamy na około 4 tygodnie. Po tym czasie uzyskamy kiszoną cytrynę.