Tagliatelle z borowikami
Opublikowano 05.01.2022Jeżeli cenisz zarówno swój czas jak i smaczny posiłek ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Makaron tagliatelle ze świeżymi grzybami idealnie sprawdzi się na obiad nie tylko dla wegetarian, ale zaskoczy również zwolenników dań mięsnych. Aksamitny śmietanowy sos podbije aromat borowików, a świeżo starty parmezan nada wyjątkowego smaku.
Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy wstążki makaronu i gotujemy około 2-3 minut.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie czekamy aż odparują (dotyczy mrożonych). Dolewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło. Jak temperatura spadnie uzupełniamy nasze borowiki o posiekany czosnek i skórkę oraz sok z cytryny.
Na patelnię z grzybami dolewamy śmietankę i dusimy pod przykryciem do momentu redukcji.
Ugotowany makaron dorzucamy do sosu z borowików i mieszamy. Następnie przekładamy do głębokich talerzy i posypujemy startym serem i posiekaną pietruszką.
Skórkę z cytryny możesz zetrzeć na tarce i wymieszać w słoiczku z solą i pieprzem. Dzięki temu zabiegowi stworzysz idealną przyprawę do dań z makaronem.
#kuchniawłoska #makaron #tagliatelle #sosgrzybowy