Aplikacja
Tagliatelle z borowikami
 

Tagliatelle z borowikami

Opublikowano 05.01.2022

Jeżeli cenisz zarówno swój czas jak i smaczny posiłek ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Makaron tagliatelle ze świeżymi grzybami idealnie sprawdzi się na obiad nie tylko dla wegetarian, ale zaskoczy również zwolenników dań mięsnych. Aksamitny śmietanowy sos podbije aromat borowików, a świeżo starty parmezan nada wyjątkowego smaku.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Gotujemy makaron

Do osolonej, gotującej się wody wrzucamy wstążki makaronu i gotujemy około 2-3 minut.

2. Podsmażamy borowiki

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie czekamy aż odparują (dotyczy mrożonych). Dolewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło. Jak temperatura spadnie uzupełniamy nasze borowiki o posiekany czosnek i skórkę oraz sok z cytryny.

3. Przygotowujemy sos

Na patelnię z grzybami dolewamy śmietankę i dusimy pod przykryciem do momentu redukcji.

4. Komponujemy danie

Ugotowany makaron dorzucamy do sosu z borowików i mieszamy. Następnie przekładamy do głębokich talerzy i posypujemy startym serem i posiekaną pietruszką.

Patent #zerowaste

Skórkę z cytryny możesz zetrzeć na tarce i wymieszać w słoiczku z solą i pieprzem. Dzięki temu zabiegowi stworzysz idealną przyprawę do dań z makaronem.

#kuchniawłoska #makaron #tagliatelle #sosgrzybowy

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Tagliatelle – 1 opakowanie
Mrożone/świeże borowiki – 0,5 kg
Śmietana kremówka 36% - 250 ml
Masło – 1 łyżka
Oliwa z oliwek
Czosnek – 2-3 ząbki
Pietruszka – pęczek
Cytryna – 1 sztuka
Pieprz
Sól
Parmezan lub Grana Padano (do posypania)