Aplikacja
pistacje przepisy
 

Tagliatelle z krewetkami, cytryną i pistacjami

Opublikowano 30.06.2023

Pistacje świetnie współgrają nie tylko z deserami. Sprawdź przepisy na dania z pistacjami na słono od Auchan!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Najpierw makaron

Ugotuj makaron tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.

2. Przyprawy

Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Pistacje posiekaj, pietruszkę pokrój drobno.

3. Przed smażeniem

Rozgrzej w dużym garnku oliwę z oliwek i masło. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.

4. Smażenie

Do rozgrzanego masła dodaj krewetki i smaż przez około 3–4 minuty, aż będą różowe.

5. Dodaj cytrynę

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Dodaj do garnka. Wymieszaj.

6. Dodaj posiekane pistacje.
7. Łączenie

Do garnka z krewetkami i pistacjami dodaj makaron i wymieszaj delikatnie, dodając trochę wody z gotowania, jeśli pasta jest zbyt sucha.

8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podanie

Podawaj tagliatelle posypane posiekaną natką pietruszki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
250 g makaronu tagliatelle,
300 g krewetek bez skórki,
1 cytryna,
50 g pistacji,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki do dekoracji.