Tagliatelle z krewetkami, cytryną i pistacjami
Opublikowano 30.06.2023Pistacje świetnie współgrają nie tylko z deserami. Sprawdź przepisy na dania z pistacjami na słono od Auchan!
Ugotuj makaron tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.
Czosnek pokrój lub przeciśnij przez praskę. Pistacje posiekaj, pietruszkę pokrój drobno.
Rozgrzej w dużym garnku oliwę z oliwek i masło. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę.
Do rozgrzanego masła dodaj krewetki i smaż przez około 3–4 minuty, aż będą różowe.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Dodaj do garnka. Wymieszaj.
Do garnka z krewetkami i pistacjami dodaj makaron i wymieszaj delikatnie, dodając trochę wody z gotowania, jeśli pasta jest zbyt sucha.
Podawaj tagliatelle posypane posiekaną natką pietruszki.