Tajska zupa z krewetkami
Opublikowano 26.01.2022Podróże kulinarne są tak samo inspirujące jak te tradycyjne. Dlatego z naszym przepisem możesz wybrać się prosto do Tajlandii. W Azji dominuje kilka smaków. Ostry, który uzyskamy dzięki papryczce chilli. Słony, który wydobędziemy dodając sos rybny. Kwaśny natomiast zapewni nam sok z limonki. No i słodki, w tym przypadku z mleka kokosowego. Mieszanka tych produktów pomoże nam odkryć piąty, wyjątkowy smak czyli Umami.
W garnku, na oleju ryżowym lub maśle klarowanym podsmażamy krewetki w pancerzach, trawę cytrynową, liście kaffiru, szalotki, zgnieciony czosnek, papryczki chilli i korzeń galangalu. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 30-45 minut. Doprawiamy sosem rybnym.
Do podgrzanego bulionu dodajemy mleko kokosowe, liście kaffiru, przekrojoną papryczkę chilli, trawę cytrynową i pieczarki. Pod sam koniec gotowania dodajemy makaron ryżowy, pomidorki koktajlowe oraz sparzone wcześniej krewetki.
Ostatni szlif to przyprawienie naszej zupy odrobiną sosu rybnego, soku z limonki oraz kolendry. Tak przyprawione danie gotujemy chwilę na małym ogniu i podajemy w miseczkach.
Pozostałą szalotkę, czosnek, trawę cytrynową i kolendrę zmiksuj i zamróź. Pasta ta, zalana mlekiem kokosowym pozwoli Ci przygotować pyszną zupę o azjatyckim smaku.