Aplikacja
Tajska zupa z krewetkami
 

Tajska zupa z krewetkami

Opublikowano 26.01.2022

Podróże kulinarne są tak samo inspirujące jak te tradycyjne. Dlatego z naszym przepisem możesz wybrać się prosto do Tajlandii. W Azji dominuje kilka smaków. Ostry, który uzyskamy dzięki papryczce chilli. Słony, który wydobędziemy dodając sos rybny. Kwaśny natomiast zapewni nam sok z limonki. No i słodki, w tym przypadku z mleka kokosowego. Mieszanka tych produktów pomoże nam odkryć piąty, wyjątkowy smak czyli Umami.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy bulion z krewetek

W garnku, na oleju ryżowym lub maśle klarowanym podsmażamy krewetki w pancerzach, trawę cytrynową, liście kaffiru, szalotki, zgnieciony czosnek, papryczki chilli i korzeń galangalu. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 30-45 minut. Doprawiamy sosem rybnym.

2. Gotujemy zupę

Do podgrzanego bulionu dodajemy mleko kokosowe, liście kaffiru, przekrojoną papryczkę chilli, trawę cytrynową i pieczarki. Pod sam koniec gotowania dodajemy makaron ryżowy, pomidorki koktajlowe oraz sparzone wcześniej krewetki.

3. Komponujemy danie

Ostatni szlif to przyprawienie naszej zupy odrobiną sosu rybnego, soku z limonki oraz kolendry. Tak przyprawione danie gotujemy chwilę na małym ogniu i podajemy w miseczkach.

Patent #zerowaste

Pozostałą szalotkę, czosnek, trawę cytrynową i kolendrę zmiksuj i zamróź. Pasta ta, zalana mlekiem kokosowym pozwoli Ci przygotować pyszną zupę o azjatyckim smaku.

Czas całkowity 65 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
Składniki na wywar z krewetek:
Krewetki w pancerzach - 10 sztuk
Czosnek - 2 ząbki
Liście kaffiru - 10 sztuk
Trawa cytrynowa - 2-3 łodygi
Korzeń galangalu - ok. 10 cm
Czerwona papryczka chilli - 5 sztuk
Szalotka - 10 sztuk
Olej ryżowy lub masło klarowane - 2 łyżki
Sos rybny - 2 łyżeczki
Woda - 1,5 litra
Składniki na zupę tajską:
Wywar z krewetek - 300 ml
Czerwona papryczka chilli - 2-3 sztuki
Mleko kokosowe - 1 puszka
Trawa cytrynowa - 2-3 łodygi
Liście Kaffiru - 5 sztuk
Krewetki - ok. 10 sztuk
Sos rybny - odrobina
Limonka - 0,5 sztuki
Kolendra - doniczka
Pieczarki - 5 sztuk
Pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
Makaron ryżowy - 1 opakowanie